Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Αηδια για την ποιοτητα ενημερωσης μας


Proton Bank – Αυτή είναι η ληστεία του αιώνα !!!

Proton Bank – Αυτή είναι η ληστεία του αιώνα !!!

ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Proton Bank   Αυτή είναι η ληστεία του αιώνα !!!Μωρέ κάποιος λείπει; Κάποιος λείπει; Ά ναι ο Βενιζέλος και ο Κόκκαλης!!!!!

Εδώ και λίγες ημέρες τα ΜΜΕ βουΐζουν για την κινηματογραφική ληστεία <http://news247.gr/ellada/eglima/se_xrono_mhden_h_eksixniash.1402717.html>  του υποκαταστήματος της Alpha Bank που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αλλά και την άμεση εξιχνίασή της.
Η «ληστεία του αιώνα» όμως δεν είναι αυτή, παρά τους τίτλους των δελτίων ειδήσεων. Η ληστεία του αιώνα είναι κατά πάσα πιθανότητα η άτσαλα κουκουλωμένη υπόθεση της Proton Bank, με πρωταγωνιστή τον νεαρό επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης.
Λεία 51.000.000 ευρώ
Στο τέλος του Ιούλη, δημοσιεύθηκε έκθεση της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που κάνει λόγο για υπεξαίρεση 51.000.000 ευρώ <http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=297919>  από την Proton Bank, με άμεση συνεργία μελών του ΔΣ της.
Σύντομα οι υποψίες επικεντρώθηκαν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη <http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=413522> , μιας και η υπεξαίρεση φαίνεται πως έγινε μέσω δανείων της τράπεζας προς εταιρείες του ομίλου Alapis, τα οποία κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικού προσώπου άμεσα συνδεδεμένου με τον επιχειρηματία και βασικό τους μέτοχο κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Άμεσα, οι λογαριασμοί του Λ. Λαυρεντιάδη -καθώς και έξι άλλων μελών του ΔΣ της τράπεζας- πάγωσαν και ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του, ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιούσε η ανεξάρτητη αρχή.
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά
Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το άρθρο 384 του Ποινικού Κώδικα <http://siamakis-lawyers.gr/?p=975> . Πρόκειται για μια νέα πατέντα της ελληνικής δικαιοσύνης που ψηφίστηκε το 2010 -κατά σύμπτωση, την ίδια περίοδο που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες υποψίες για την υπεξαίρεση-, σύμφωνα με την οποία «το αξιόποινο της κλοπής και της υπεξαίρεσης εξαλείφεται αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν ακόμη εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωμένο». Κοινώς, εάν η κομπίνα δεν πιάσει, ο δράστης μπορεί απλά να επιστρέψει τα χρήματα που έκλεψε και να πάει σπίτι του, με καθαρό ποινικό μητρώο και γεμάτος εμπειρίες για την επόμενη προσπάθεια -αρκεί να το κάνει πριν κληθεί από τη δικαιοσύνη.
Έτσι λοιπόν, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφάσισε να κάνει χρήση του άρθρου 384 του Ποινικού Κώδικα <http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=422287> . Με κάποιον μαγικό τρόπο, όλη η προαναφερθείσα έρευνα της ανεξάρτητης αρχής δεν θεωρήθηκε εξέταση της ενοχής του από τη δικαιοσύνη, κι έτσι η ενέργειά του έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα και η υπόθεση του ξεπλύματος θα θεωρηθεί λήξασα μόλις τακτοποιηθούν κάποιες «τυπικές» λεπτομέρειες.
Μας νοιάζει; Μας νοιάζει!
Όλα αυτά δεν θα ήταν τόσο σημαντικά, αν αφορούσαν απλά κομπίνες μεταξύ επιχειρηματιών. Το πρόβλημα είναι πως, όπως συμβαίνει συνήθως, τα σπασμένα καλείται να τα πληρώσει ο απλός κόσμος.
Η κακοδιαχείριση της διοίκησης Λαυρεντιάδη -με αποκορύφωμα, προφανώς, την υπεξαίρεση των 51.000.000 ευρώ- δημιούργησε τεράστια προβλήματα ρευστότητας στην Proton Bank η οποία κατέρρευσε και τώρα θα πρέπει να διασωθεί από το ελληνικό κράτος <http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=314615>  -δηλαδή με χρήματα από τις τσέπες όλων μας. Το ακριβές ποσόν που καλείται να καλύψει το δημόσιο ανέρχεται στα 863.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται διάφορες ενέσεις ρευστότητας που έχει δεχτεί η τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια.
Σσσστ!
Θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο σκάνδαλο να κάνει πάταγο. Κι όμως. Όπως έγραψε και το The Press Project <http://thepressproject.gr/headline.php?id=5516>  τον Αύγουστο: «Αυτό που συνέβη είναι ότι δεν συνέβη τίποτα. Η είδηση ουσιαστικά  δεν» πέρασε ούτε στα ψιλά» ούτε στα χοντρά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Εκτός από tovima.gr/in.gr που φιλοξένησαν από το μεσημέρι την είδηση, site όπως αυτά της Καθημερινής, του Έθνους, του Πρώτου Θέματος, του ΑΝΤ1, του ΣΚΑΪ και της ΕΡΤ αλλά και αμιγώς διαδικτυακά μέσα όπως το newsit.gr <http://newsit.gr/> , newsbeast.gr <http://newsbeast.gr/> , zougla.gr <http://zougla.gr/> , real.gr <http://real.gr/> , ellispoint.gr <http://ellispoint.gr/> , e-go.gr <http://e-go.gr/> , ακόμα και το tvxs.gr <http://tvxs.gr/>  δεν είχαν ούτε μία λέξη για μια είδηση πρωτοσέλιδου. Κι αυτό, ενώ πολλά από τα παραπάνω ΜΜΕ είχαν συνεχή παρακολούθηση της επικαιρότητας και προέβαλλαν αναλυτικά τον «καθαρισμό» του Συντάγματος και την επικείμενη συνέλευση των «απερίσκεπτων» οδηγών ταξί».
Αν αναρωτιέστε το γιατί, η απάντηση βρίσκεται στο τεράστιο άνοιγμα που έκανε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το blog anergoidimosiografoi.blogspot.com <http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2010/06/blog-post_1540.html> , ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μέσω της ΝΕΠ Εκδόσεις κατέχει:
*           Το 12,53% της Πήγασος Εκδοτική (Έθνος, Ημερησία, Αγγελιοφόρος, e-go.gr <http://e-go.gr/> )
*             Το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ. Κύρτσου (City Press, City Auto Moto, Sunday Press)
*             Το 9,62% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος
*             Το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου
*             Το 100% του Flash FM (από τον Κόκκαλη)
*             Το 100% της Athens News
*             Το 100% της Espresso (από Φιλιππάκη – Βαρδινογιάννη) και το espresso.gr <http://espresso.gr/>
*             Το 50% των εκδόσεων «Επίκαιρα» (από τις εκδόσεις Λιβάνη)
*             Το 100% της Ισοτιμίας και το isotimia.gr <http://isotimia.gr/>
*             Το 100% της Daily Press
*             Το 100% του Sport TV (πρώην Magic του Κόκκαλη) και το 100% του Καναλιού «10 » (από τον Γ. Τράγκα)
*             Το 10% του ΣΚΑΙ FM και το 10% του Red FM
*             Το 100% της αθλητικής «Score»
*             Το portal Nooz.gr
Επίσης, φημολογείται πως ο κ. Λαυρεντιάδης χρηματοδότησε πολύ μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ το 2009.
Έχει και συνέχεια
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗΝ PROTON ΒΑΝΚ • ΠΩΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ • ΤΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

«Συγκρότηση ομάδας» για το ξέπλυμα συγκοινωνούντων δοχείων

Περιγραφή αδικημάτων οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνει το 5σέλιδο πόρισμα της Αρχής κατά του βρώμικου χρήματος, με το οποίο δρομολογήθηκε χθες η ποινική αξιολόγηση της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, με εμπλεκόμενους το μεγαλομέτοχο της τράπεζας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και επτά τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.
9720ed2af567765a83974eb77360a36f Proton Bank   Αυτή είναι η ληστεία του αιώνα !!!
Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Λαυρεντιάδης στο ίδιο τραπέζι στο συνέδριο του Economist, 30/04/2010 Το πόρισμα περιγράφει: «Συγκρότηση ομάδας» (για τα επτά μέλη της διοίκησης της Τράπεζας που ήταν και στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων), της αποδίδει «διαρκή δράση» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 και «δόλο».
Ως «ηγετική φυσιογνωμία» της ομάδας εμφανίζει το βασικό μέτοχο της Proton Λ. Λαυρεντιάδη που ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ. και ως βασικό αδίκημα καταδεικνύει την «υπεξαίρεση» σε βάρος των καταθετών της Τράπεζας αλλά και των λοιπών -αμέτοχων στα διοικητικά- μετόχων.
Σύμφωνα με τα όσα εντόπισε η Αρχή, όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2010, όταν η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Proton χορήγησε με προνομιακούς όρους δάνεια σε εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονταν από τον Λ. Λαυρεντιάδη, όπως η Alapis. Το προνόμιο έγκειται στο επιτόκιο δανεισμού και πιθανώς και στις εγγυήσεις. Μέρος των δανείων αυτών, μέσα από αλλεπάλληλες μεταφορές χρημάτων, κατέληξε σε δύο εταιρείες χαμηλού προφίλ, συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη, γιατί αυτό εξυπηρετούσε τότε τον ίδιο.
Τα δάνεια λοιπόν των επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν για αλλότριους σκοπούς του επιχειρηματία.
Στο πόρισμα της Αρχής περιγράφονται οι διαδρομές του απολεσθέντος χρήματος, αλλά και η κατάληξή του. Υπάλληλος της Alapis, με δέκα επιταγές που εξαργύρωσε, εισέπραξε μετρητά που θεωρούνται «κρυμμένα» (αδίκημα ξεπλύματος). Οι επίμαχοι λογαριασμοί των δύο μικρών εταιρειών συμφερόντων Λαυρεντιάδη είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, από την οποία ο υπάλληλος αποκόμισε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (πάνω από 33 εκατ. ευρώ).
Η διερεύνηση της υπόθεσης ανετέθη στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, όχι μόνο γιατί έχει εξειδίκευση σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Ο κ. Δραγάτσης εδώ και τρεις μήνες διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για την Alapis (ερευνώνται ενδείξεις χρηματιστηριακής απάτης, φορολογικά αδικήματα κ.ά.). Η αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκίνησε από δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες μετόχων της Alapis (με επίσης μεγαλομέτοχο, άμεσα ή έμμεσα, τον Λ. Λαυρεντιάδη) που ασφαλώς έχουν χάσει και χρήματα και την υπομονή τους βλέποντας την Καθαρή θέση της εταιρείας να χάνει περίπου 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο, παρά τις μαμούθ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον εισαγγελέα συνδράμει κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που, εκτός της Alapis, ψάχνει τη Νεοχημική και τη ΒΦΛ, όλες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη αρχικά, με τον ίδιον να αποχωρεί μεταβιβάζοντας πακέτα μετοχών σε funds ή σε φυσικά πρόσωπα του κύκλου του.
Η μεγάλη αυτή έρευνα είναι βέβαιο ότι θα πέσει σε συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών αυτών που συμπεριφέρονται ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Πάντως, ως προς τα νομότυπα δάνεια της Proton που κατέληξαν στα χέρια του υπαλλήλου της Alapis (και αυτός ξέρει πού παρέδωσε τα μετρητά) ο εισαγγελέας φαίνεται ότι αρχικά θα απευθυνθεί στην ΤτΕ, ζητώντας της όλους τους ελέγχους που αυτή διεξήγαγε στην Τράπεζα.
Είναι προφανές ότι ελέγχεται και η ΤτΕ για το αν επόπτευσε την Proton, καθώς ο κ. Λαυρεντιάδης με το που απέκτησε τον έλεγχό της φαίνεται ότι ωφελήθηκε από δάνεια που πήραν άλλες εταιρείες μετοχικής και διοικητικής επιρροής του.
Επίσης θα ζητηθεί να καταγραφούν από την ΤτΕ όλες οι μέχρι σήμερα χορηγήσεις της Proton σε εταιρείες του πλέγματος Λαυρεντιάδη και θα αναζητηθεί η πορεία και η κατάληξη αυτών των δανείων.
Είναι προφανές ότι ο εισαγγελέας τελικά θα κρίνει αν συντελέστηκε υπεξαίρεση, απάτη, απιστία κ.ά., αδικήματα βαριά για ένα πρόσωπο που επιχειρηματικά εκτινάχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, με το πολιτικό και οικονομικό σύστημα να βάζει γερές πλάτες.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=298392
Christodoulos Zissakis christos.zissakis@gmail.com
ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου