Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011


Δείτε τις 10 φωτογραφίες που συγκλόνισαν την παγκόσμια ιστορία!

Δείτε τις 10 φωτογραφίες που συγκλόνισαν την παγκόσμια ιστορία!
Κάποιες είναι απλά συγκλονιστικές και άλλες κέρδισαν το βραβείο Pulitzer-όπως και να έχει οι 10 φωτογραφίες που θα δείτε άλλαξαν την παγκόσμια ιστορία!
Tank Man, Jeff Widener

Πεκίνο 1989 στην πλατεία Τιενανμέν λίγο πριν καταρρεύσουν τα κομμουνιστικά καθεστώτα, πολλοί Κινέζοι φοιτητές βγήκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Τα τανκς προσπαθούν να διασπάσουν τον κόσμο όμως ο νεαρός άντρας που βλέπετε στη φωτογραφία μπήκε μπροστά τους κουνώντας τις σακούλες που κρατούσε ανακόπτοντας την πορεία τους. Κανείς δεν έμαθε το όνομά του όμως η φωτογραφία αποτέλεσε παγκόσμιο σύμβολο.

V-J Day, Times Square, 1945, Alfred Eisenstaedt


Αμέσως μετά τη λήξη του Β'Παγκοσμίου πολέμου οι Αμερικανοί σταρτιώτες καταφθάνουν στην Αμερική και το γιορτάζουν πανηγυρίζοντας στους δρόμους. Ο ναύτης αρπάζει στη αγκαλιά του τη νοσοκόμα που βλέπετε στη φωτογραφία και της δίνει το φιλί που όπως ονομάστηκε ''το φιλί της λήξης του πολέμου''. Ωστόσο, δεν κρύβεται κάποια ιστορία αγάπης αλλά είναι ένα αυθόρμητο φιλί πάνω στο ζενίθ του ενθουσιασμού και της χαράς. Αυτή η φωτογραφία κατέληξε εξώφυλλο στο περιοδικό Life.
Η εκτέλεση ενός Vietcong, Eddie Adams, 1968

Νότιο Βιετνάμ, 1968 ο αρχηγών των βιετναμέζικων δυνάμεων Ngoc Loan εκτελεί εξ επαφής έναν άοπλο πολίτη ενώ ο Eddie Adams απαθανατίζει τη στιγμή. Αργότερα, αποδεικνύεται πως ο άμαχος είναι ένας Vietcong που προ ολίγου είχε βοηθήσει στην δολοφονία δεκάδων μελών της αστυνομίας. Ήδη, όμως, η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε κατατάξει τον Loan στην κατηγορία των απάνθρωπων δολοφόνων και συνέδεσε την φωτογραφία με την ωμή φρίκη του πολέμου. Ο Loan δεν κατάφερε έκτοτε να φτιάξει την ζωή του. Λογικό καθώς η φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Pulitzer και έκανε το γύρο του κόσμου με αποτέλεσμα ο Loan κάθε ημέρα να βρίσκει στον τοίχο του σπιτιού του διαφορετικά υβριστικά μηνύματα.
Che Guevara, Alberto Korda, 1960

Κατά τη διάρκεια μιας κηδείας για τα θύματα μιας έκρηξης το 1960, ο φωτογράφος Alberto Korda πατάει το κλικ της φωτογραφικής του και απαθανατίζει τον Che Guevara σε ηλικία 30 ετών. Δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία του θα τυπωνόταν αργότερα σε μπλουζάκια, μπρελόκ, κούπες και ό,τι άλλο υπάρχει.
Διαφήμιση της Benetton, Therese Frare, 1990
Αυτή η φωτογραφία έγινε η εκστρατεία της Benetton το 1991 με σκοπό να αναδείξει το κακό που προκαλέι το AIDS. Ο ακτιβιστής David Kirby στις τελευταίες ώρες της ζωής του δείχνει να υποφέρει εμφανώς καταβεβλημένος από τη νόσο του AIDS ενώ γύρω του η οικογένεια του θρηνεί.
Afghan Girl, Steve McCurry, 1984

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εξώφυλλα του National Geographic καθώς η εικονιζόμενη, της οποίας τα στοιχεία αποκαλύθφηκαν το 2002, αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο των μεταναστών. Ο φωτογράφος  της Sharbat Gula έχει δηλώσει πως, βρισκόμενος στον καταυλισμό, τα βήματά του τον πήγαν από μόνα τους προς την κοπέλα, σαν να τον μαγνήτισε κάποια δύναμη και πατώντας το κλικ δεν απαθανάτισε μόνο την κοπέλα αλλά και το βουβό πόνο της καταδίωξης.
Sudanese girl and vulture, Kevin Carter, 1993

Ο δημοσιογράφος Nick Carter, βρίσκεται στο Σουδάν για μια αποστολή της NY Times. Εκεί βλέπει ένα εξουθενωμένο κορίτσι να προσπαθεί να φτάσει το κέντρο σίτισης του ΟΗΕ το οποίο βρίσκεται 1 χλμ μακριά και στα 2 μέτρα πιο πίσω ένα αρπακτικό όρνιο να περιμένει να πεθάνει για να ορμήσει στο πτώμα του κοριτσιού. Ο φωτογράφος ψάχνει το κατάλληλο σημείο για να πατήσει το κλικ το οποίο του χαρίζει 2 βραβεία: αυτό του Pulitzer και του ''δεύτερου αρπακτκού'' καθ΄πως η απορία που γεννήθηκε στον απλό κόσμο ήταν για ποιο λόγο ο Carter ενώ είδε το κορίτσι δεν το βοήθησε και το μόνο που τον ένοιαξε ήταν να βγάλει μια φωτογραφία. Να αναφέρουμε ότι ο Carter αυτοκτόνησε λίγα χρόναι αργότερα.
Phan Thi Kim Phuc, Nick Ut, 1972

Το 1972 στο χωριό του Βιετνάμ Trang Bang σκάνε βόμβες και τα παιδάκια τρέχουν να σωθούν έχοντας δεκάδες πληγές στα σώματά τους. Ο φωτογράφος Nick Ut βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο σκηνικό και αποτυπώνει αυτή τη φωτογραφία-το κοριτσάκι που τρέχει γυμνό έχει υποστεί πολύ σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το κορμί και αν δεν δεχτεί άμεσα τις πρώτες βοήθειες κινδυνεύει να υποκύψει στα τραύματα του. Ο Ut αφού τραβήξει τη φωτογραφία, πάει το συγκεκριμένο κορίτσι και μερικά άλλα παιδιά σε ένα κοντινό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Ο Nick Ut κερδίζει το Pulitzer και το κοριτσάκι που επιβίωσε εργάζεται πλέονμ γιαν την Unesco.
Lone Jewish Woman, Oded Balilty, 2007

Άλλη μια βραβευμένη φωτογραφία, αυτή την φορά από τον 21ο αιώνα, αποτυπώνει την δύναμη, την πίστη και την μοναχικότητα ενός και μόνο ανθρώπου που μάχεται απέναντι στον «Γολιάθ». Η ανακοίνωση για το Pulitzer αναφέρει: «Απονέμεται στον Oded Balilty για την δυνατή φωτογραφία μιας εβραίας γυναίκας που εμποδίζει τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες απομακρύνουν αποίκους από την δυτική όχθη».
Pentagon Flower, 1967, Mark Riboud

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Βιετνάμ έχει αρχίσει και η αμερικανική νεολαία αντιτίθεται, πραγματοποιώντας ειρηνική πορεία προς το Πεντάγωνο. Εκεί συναντά στρατιώτες παρατεταγμένους, με τα όπλα τους στραμμένα προς τους διαδηλωτές. Μια γυναίκα πλησιάζει και αφήνει ένα λουλούδι στην κάννη του όπλου ενός στρατιώτη. Έκτοτε, γίνεται σήμα κατατεθέν της αντιπολεμικής συνείδησης του αμερικανικού λαού αλλά και όλου του κόσμου.
πηγή:in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου