Αρχιεπίσκοπος για το "ΗΛΙΟΣ"
Οι κυριακάτικες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, οδήγησαν το υπουργείο περιβάλλοντος στο να εκδώσει ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για τα φωτοβολταϊκά και τη σχέση της εκκλησίας με αυτά στην Πεντέλη.
"Ποιά είναι η πίκρα μου; Όταν βλέπουμε να μην συνεννοούμεθα και οι μεν ξένοι με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που κατετέθη πρόσφατα μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να πάρουν εκτάσεις, να κάνουν φωτοβολταϊκά, και το τίμημα το ορίζουν αυτοί πόσο θα είναι και μεις ως Εκκλησία που έχουμε εκτάσεις και λέμε κι εμείς να κάνουμε φωτοβολταϊκά και τα χρήματα να πάνε για τους φτωχούς ανθρώπους δεν βρίσκουμε ανταπόκριση", ανέφερε την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Μία μέρα μετά, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:
- Τους περασμένους μήνες η Εκκλησία της Ελλάδας παρουσίασε στο ΥΠΕΚΑ πρόταση επένδυσης σε φωτοβολταϊκό πάρκο μεγάλης ισχύος (300MW) σε αναδασωτέα περιοχή της Πεντέλης πλησίον της Ι.Μ. Πεντέλης.
- Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, καθώς και η πολιτική του ηγεσία εξέτασαν και εξετάζουν την πρόταση αυτή σε σειρά συσκέψεων με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας. Προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει μια παρόμοια επένδυση υπάρχουν σειρά ζητημάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να επιλυθούν.
- Ένα πρώτο ζήτημα αφορά στο ιδιοκτησιακό της έκτασης επί της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση.
Πρέπει να επισημανθεί πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημόσιου αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης.
Για αυτό κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει δικαιώματα διακατοχής.
Μόνο ως διακατεχόμενη θα μπορούσε η έκταση να τύχει επένδυσης από την Εκκλησία της Ελλάδας.
Προϋπόθεση υλοποίησης της επένδυσης είναι συνεπώς η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος.
- Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους. Το ζήτημα αυτό συναρτάται με τη νομολογία του Συμβούλιου της Επικρατείας.
Σημειώνεται ότι η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998 – 2009.
- Το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδας μαζί με τους υποψηφίους ιδιώτες επενδυτές αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη επένδυση οφείλεται στην κατανόηση από όλους ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα χωρίς την επίλυση των οποίων η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
- Το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής.
Μια παρόμοια πρωτοβουλία, η όποια θα συνοδευόταν από μελέτη που θα αποδείκνυε ότι έχει συνολικά θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή της Αττικής, θα μπορούσε να στηριχτεί και να δανειοδοτηθεί υπό την προϋπόθεση επίλυσης των θεμάτων ιδιοκτησίας και νόμιμης χωροθέτησης.
- Τέλος, πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι απολύτως παραπλανητικό να επιχειρείται σύγκριση ανάμεσα στην προτεινόμενη επένδυση και το Πρόγραμμα Ήλιος.
Στόχος του Ήλιος είναι η εξαγωγή ηλιακής ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη με χρήση δημοσίων και δημοτικών εκτάσεων (και όχι αναδασωτέων) από ιδιώτες έλληνες και ξένους επενδυτές.
Πρόκειται για ένα εθνικό σχέδιο μεγάλης εμβελείας το οποίο αποσκοπεί και στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας και όχι για έργο ΑΠΕ με εγγυημένη τιμή όπως οι εγχώριες επενδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου