Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012


Θα μας σώσει το πετρέλαιο;

του Θανάση Μαυρίδη*

Όποιος μιλούσε πριν από πέντε χρόνια για την πιθανότητα να κρύβονται τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική γη, κινδύνευε να περάσει το υπόλοιπο του βίου του με την στάμπα του γραφικού. Ακόμη και πριν από δύο χρόνια Έλληνες επίσημοι διαβεβαίωναν με κάθε τρόπο ότι το Αιγαίο έχει μόνο ψάρια και ίσως και ορισμένες αποικίες σφουγγαριών.
Σήμερα έχουμε περάσει στην αντίπερα όχθη. Οι πιο βιαστικοί έχουν παραγγείλει στον ράφτη κελεμπίες...



Ορισμένοι συμπολίτες μας, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε επίτηδες στην χρεοκοπία, προκειμένου οι ξένοι «προστάτες» μας να αρπάξουν τον φυσικό μας πλούτο. Είναι ένας σύγχρονος αστικός μύθος, σύμφωνα με τον οποίο, κάποιοι γνώριζαν τα τεράστια αποθέματα που υπάρχουν και οργάνωσαν μία από τις μεγαλύτερες συνομωσίες στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.

Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αγνοούν δύο βασικά πράγματα: Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει μέθοδος που να επιτρέπει σε κάποιον να μάθει με ακρίβεια πόσα ακριβώς είναι τα αποθέματα πριν φτάσουν τα τρυπάνια για να ξεχωρίσουν την αλήθεια από τις προσδοκίες. Κάτι ακόμη σημαντικό είναι ότι η εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος εξαρτάται από τις τιμές της αγοράς. Για παράδειγμα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κοίτασμα νότια της Κρήτης είναι μεγάλο, αλλά βρίσκεται σε μεγάλο βάθος...

Στην εξάπλωση των σεναρίων συνωμοσίας βοήθησε η φοβική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων. Ήταν τέτοιος ο φόβος τους μην τυχόν και προκαλέσουν την αντίδραση της Άγκυρας, που ήταν ικανοί να δεσμευτούν ότι δεν θα επιχειρούσαν σχετικές έρευνες στο Αιγαίο για τις επόμενες δεκαετίες. Κι ακριβώς για να μην φτάσουν στο σημείο αυτό, αναγκαζόντουσαν να κάνουν δηλώσεις που διέψευδαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα.

Κι είναι αλήθεια ότι αν δεν άνοιγαν τον δρόμο οι Κύπριοι, εμείς ακόμη θα ήμασταν στην «άρνηση». Οι Κύπριοι με τα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την Τουρκία, βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν τους τσαμπουκάδες της Άγκυρας και να ελπίζουν τώρα σε σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Στην Ελλάδα κτύπησε συναγερμός πριν από λίγες μόλις εβδομάδες. Κι αυτό επειδή υπήρξε πίεση από πλευράς Αμερικανών και Ισραηλινών, καθώς οι τελευταίοι ήθελαν να προχωρήσουν σε έρευνες! Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κ. Παπαδήμος επέμενε ιδιαίτερα στο να ξεκινήσουν, επιτέλους, οι σχετικές διαδικασίες.

Οι Αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτιμούν ότι τα νέα αυτά κοιτάσματα μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να απαλλαγεί από την υπερβολική, όπως την χαρακτηρίζουν, ενεργειακή εξάρτηση της από την Ρωσία. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τους Αμερικανούς και θυμηθείτε μόνο την αντίδρασή τους στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Είναι «τραβηγμένο» να υποστηρίξει κανείς ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προκάλεσαν την... χρεοκοπία της Ελλάδας, επειδή δήθεν θα διευκόλυνε την παράδοση των συμβολαίων έρευνας και εκμετάλλευσης στις αμερικανικές εταιρείες. Λες και αν τα απαιτούσαν στο παρελθόν οι Αμερικανοί υπήρχε ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσε να τους τα αρνηθεί...

Από την άλλη προκαλεί εντύπωση η δυναμική παρέμβαση της Ουάσιγκτον στο Βερολίνο κάθε φορά που οι Γερμανοί ήθελαν να τραβήξουν την καρέκλα και να μας αφήσουν να πέσουμε στο κενό. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι τα τρυπάνια στην Κύπρο άλλαξαν τα δεδομένα του παιγνιδιού και αύξησαν εκ νέου το γεωπολιτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες στις Βρυξέλλες και κάθε φορά που το ελληνικό ζήτημα ερχότανε στο τραπέζι. Η Ελλάδα δεν έχει μόνο φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Είναι και ο φυσικός δρόμος για να φτάσει το φυσικό αέριο από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη...

Παρ΄ όλα αυτά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν γνωρίζουμε το οικονομικό αντικείμενο όλης αυτής της δραστηριότητας. Είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουμε να ξεχρεώσουμε τα δάνειά μας. Ούτε και θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αύριο το πρωί θα βάλουμε τα τρυπάνια και έπειτα από λίγες εβδομάδες θα έχουμε ελληνικό πετρέλαιο στα βενζινάδικα ή αέριο στα σπίτια μας. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι πρόκειται για μία οικονομική δραστηριότητα που δεν την είχαμε χτες. Μπορεί να μην φτάνει από μόνη της για να μας σώσει, αλλά είναι βέβαιο ότι μπορεί να προκαλέσει ένα αναπτυξιακό κύμα. Να είναι η αρχή για κάτι πραγματικά καινούργιο...

*στο capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου