Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος :

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Μεγάλος πλούτος φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης

Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας και ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, στα 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου...εκτιμούνται τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου, νότια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής τονίζει ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει με θετικό τρόπο τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο κ. Φώσκολος δήλωσε “τελευταία , υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο οποίος πιστεύω ακράδαντα, θα μας βγάλει από το χρέος. Αν αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε". Επίσης, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης δήλωσε “περιμέναμε αυτή την απόφαση πολλά χρόνια," αναφερόμενος στην έγκριση που έδωσε το Υπουργικό συμβούλιο στη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Μάλιστα ο κ. Φώσκολο πιστεύει ότι το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα, η οποία έχει περισσότερα αποθέματα."

Σύμφωνα με τον καθηγητή σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που έχει τρία σκέλη που πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο είναι ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο για να ξεπληρώσουμε τα χρέη.

Το δεύτερο , είναι ότι ο συγκεκριμένος ορυκτός πλούτος είναι απαραίτητος στην Ευρώπη, κάτι το οποίο δεν έχει προωθήσει και δεν έχει προβάλλει η χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους. Τέλος, τρίτο είναι η γεωπολιτική δύναμη που έτσι αποκτάει η Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Φώσκολος είπε ότι το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης η οποία αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη" τόνισε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στις έρευνες που θα γίνουν στην περιοχή της Κρήτης ο καθηγητής τόνισε "Θα πάμε κάτω μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Έχει απόθεμα , πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού".

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Φώσκολου ότι "Η Δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει 2000 Πρίνους."

Τέλος, ο καθηγητής δήλωσε ότι η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης, κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας σε χρόνο ρεκόρ.

Τρεις – τέσσερις Πρίνοι με 15 με 20 δισ. δολάρια έσοδα στο Ιόνιο (Μανιάτης)

Μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ, για κοιτάσματα υδρογονανθράκων ύψους έως και 500 εκατ. βαρελιών, μόνο στο Ιόνιο, τα οποία όταν εντοπιστούν μπορεί να μην κάνουν την Ελλάδα... Σαουδική Αραβία, αλλά θα βοηθήσουν ώστε να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος σε βάθος χρόνου έκανε λόγο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε “Μόνο στο Ιόνιο υπάρχουν τρεις με τέσσερις «Πρίνοι» 300 εκατ. έως 500 εκατ. βαρελιών που μπορούν να αποφέρουν 15 με 20 δισ. δολάρια έσοδα σε βάθος εικοσαετίας.

Επίσης, ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε τη δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας υδρογονανθράκων και εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας, ενώ πρόσθεσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανεύρεση πετρελαίου σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες σεισμικές έρευνες και κατόπιν οι γεωτρήσεις. Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών -σε ένα περίπου χρόνο- θα γίνει γνωστό αν υπάρχει πετρέλαιο, πού υπάρχει και πόσο υπάρχει.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι την επόμενη η τιμή του πετρελαίου την επόμενη δεκαετία θα φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι και ότι μετά την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα αυξάνεται η σημασία του πετρελαίου.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως απούσα από τις έρευνες κοιτασμάτων, τη στιγμή που Βουλγαρία, η Αλβανία, και η Τουρκία έχουν προχωρήσει συστηματικά σε γεωτρήσεις ενώ η Ιταλία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες γεωτρήσεις στην Αδριατική.

Για τη γεωθερμία ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι σε 2 -3 εβδομάδες θα έχουμε σε 4 γεωθερμικά πεδία 4 αναδόχους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου