Παιδιά, ανίψια και εγγόνια γνωστών πολιτικών διαδέχονται στα έδρανα τους συγγενείς τους, παρουσιάζοντας μια απογοητευτική εικόνα για την ποιότητα και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας.
Μεταφέρετε λοιπόν με τη φαντασία σας το «στόρι» της ταινίας στην Ελλάδα του 2009 και υποθέστε ότι κάποια συγγενής σας έπεσε σε κώμα το 1963 και ξύπνησε αίφνης το 2009. Μετά από λίγο ρώτησε ποιοι είναι οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων και της απαντήσατε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής. Θα νόμιζε ότι κοιμήθηκε χθες.
Αν κάποιος ρίξει μια πρόχειρη ματιά στον κατάλογο με τους εκλεγέντες βουλευτές των τελευταίων δυο εκλογικών αναμετρήσεων, θα διαπιστώσει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο προέρχεται από πολιτικά τζάκια.
-Μανούσος Βολουδάκης γιος του πρώην βουλευτή Γιάννη
-Σοφία Καλαντζάκου κόρη του πρώην υπουργού της ΝΔ Αριστείδη -Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του πρώην αντιπροέδρου της ΝΔ Αθανάσιου
Ζέτα Μακρή κόρη του πρώην βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη
-Αριάδνη Μανούσου – Μπινοπούλου, εγγονή του πρώην βουλευτή Στ. Μπινόπουλου
-Μιχάλης Μπεκίρης, γιος του πρώην υπουργού Βασίλη
-Φάνη Πάλλη – Πετραλιά εγγονή του βουλευτή Θάνου Πετραλιά
-Ιωάννης Σκουλάς, γόνος οικογένειας πολιτικών του Ηρακλείου
– Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του πρώην βουλευτή Γιώργου
Από τον παππού στον εγγονό….............
Οι εκλογές του 2009 επανέφεραν τη χώρα, σε επίπεδο ονομάτων, πίσω στις μέρες του 1963. Μεγάλοι αντίπαλοι τον Οκτώβριο του 2009 οι Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου. Παρότι τετριμμένο και πασίγνωστο ανά την υφήλιο πλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι γιος και εγγονός Πρωθυπουργού. Για την καταγραφή της ιστορικής λεπτομέρειας να υπενθυμίσουμε ότι ο παππούς του Γεώργιος διετέλεσε τρεις φορές Πρωθυπουργός, το 1944-45, το 1963 και το 1964- 65. Ο δε πατέρας του, Ανδρέας, πήρε τα ηνία της χώρας από το 1981 έως το 1989, μεσολάβησαν η οικουμενική και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξαναέγινε Πρωθυπουργός το 1993 έως το θάνατό του το 1996.
Ο Γιώργος συνέχισε την «οικογενειακή παράδοση» το 2004, όταν «πήρε το δαχτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια την επικύρωση της ηγεσίας από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, για να παραιτηθεί ωστόσο πριν τρεις μήνες παραμένοντας μόλις δύο χρόνια στην πρωθυπουργία. Στην ίδια «κατηγορία» ανήκει βεβαίως και ο Κώστας Καραμανλής. Ανιψιός του Κωνσταντίνου αλλά και του επί χρόνια βουλευτή και αδελφού του Κωνσταντίνου, Αχιλλέα, ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, προοριζόταν για την πρωθυπουργική καρέκλα από τη μέρα της γέννησής του.
Κάθησε σε αυτήν για πέντε χρόνια (2004 -2009), ενώ ο θείος του είχε διατελέσει πρωθυπουργός τέσσερις φορές, πριν και μετά τη δικτατορία, κατά περιόδους από το 1955 έως το 1980. Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι το τρίτο πρόσφατο παράδειγμα. Τον πατέρα Κωνσταντίνο διαδέχθηκε κατ΄ αρχήν στο Κοινοβούλιο η πρωτότοκη Ντόρα, με το επώνυμο του τέως συζύγου της και στη συνέχεια ο Κυριάκος, του οποίου οι αρχηγικές φιλοδοξίες προς το παρόν παραμένουν άδηλες.
Θα ήταν παράλειψη εδώ να μην αναφέρουμε και το γιο της κυρίας Μπακογιάννη Κώστα, ο οποίος ξεκίνησε από τα… χαμηλά. Στις τελευταίες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση εξελέγη δήμαρχος Καρπενησίου.
Και ο Αντώνης Σαμαράς ανήκει σε ένα από τα λεγόμενα πολιτικά τζάκια. Γιος του πρώην βουλευτή Κωνσταντίνου, δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα και τρισέγγονος του πολιτικού και ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη. Μην ξεχάσουμε από το πρόσφατο παρελθόν και την Πρωθυπουργία (1980 -1981) του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη, του οποίου τόσο ο παππούς Δημήτριος όσο και ο πατέρας Ιωάννης είχαν διατελέσει Πρωθυπουργοί, ο πρώτος μάλιστα πέντε φορές, από το 1897 έως το 1921. Και από το απώτερο παρελθόν μη λησμονήσουμε την οικογένεια Βενιζέλου.
Επτά φορές Πρωθυπουργός ο εθνάρχης Ελευθέριος, τέσσερις ο γιος του Σοφοκλής. Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ουδεμία σχέση έχει με την οικογένεια. Αξιοπρόσεχτες συμπτώσεις Ιστορικής καταγραφής τέλος και συμπέρασμα ένα: έως τώρα τα στοιχεία δείχνουν πέραν σχεδόν πάσης αμφιβολίας ότι καταφεύγουμε στη σιγουριά των ονομάτων.
«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», είχε πει ο αείμνηστος Τσαρούχης και μοιάζει σαν οι πολιτικοί ταγοί τούτης της χώρας να είναι δηλωμένοι ως τέτοιοι από τη γέννηση τους! Με άλλα λόγια, να θεωρούν δεδομένο τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο. Ρόλο για τον οποίο προετοιμάζονται ακολουθώντας μια συγκεκριμένη «πατέντα». Σπουδές στο εξωτερικό, σε περιόδους μάλιστα που οι περισσότεροι συμπατριώτες μας δεν μπορούσαν να πάνε ούτε από το ένα στο άλλο άκρο της Ελλάδας.
Επαγγελματική πορεία ανύπαρκτη και είσοδο στην πολιτική αρκετά νωρίς. Όλως τυχαίως οι νυν και… ολίγον πρώην πολιτικοί αρχηγοί, έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, σε πανεπιστήμια όπου ανέκαθεν καταβάλλονταν υψηλά δίδακτρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, μάλιστα, υπήρξαν συμφοιτητές και συγκάτοικοι στο κολέγιο Αμχερστ του Χάρβαντ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Κέντρο Διεθνών σχέσεων του, ο δε αρχηγός της ΝΔ στο προπτυχιακό τμήμα με έμφαση στα Οικονομικά. Στο βιογραφικό σημείωμα του πρώην πρωθυπουργού αναφέρεται ότι εργάστηκε στις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τον Καναδά. Το δουλειές έκανε εκεί παραμένει άγνωστο εκτός από τις ημέρες του στη Σουηδία για τις οποίες έχει δηλώσει ότι εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού. Στον επαγγελματικό βίο του προέδρου της ΝΔ καταγράφεται η… θητεία του σε πιτσαρία στις ΗΠΑ, όπου έκανε και τα μεταπτυχιακά του στο Χάρβαντ, στη διοίκηση επιχειρήσεων.
Και για να δείτε πόσο καλός πιτσαδόρος ήταν, είχε λέει μάθει να πετάει την πίτσα στον αέρα και να την στριφογυρίζει σαν Ιταλός εξπέρ! Στις ΗΠΑ έκανε το μεταπτυχιακό του και ο Κ. Καραμανλής, στο πανεπιστήμιο Tufts, με εξειδίκευση στις πολιτικές επιστήμες, τις διεθνείς σχέσεις και την ιστορία της διπλωματίας. Είχε αποφοιτήσει πάντως και από τη Νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά ελάχιστα άσκησε τη δικηγορία.
Τον κέρδισε από νωρίς η πολιτική. Κι αν έχετε την απορία ποιος από τους τρεις μπήκε μικρότερος στη Βουλή, να σας θυμίσουμε πως ήταν ο Αντώνης Σαμαράς σε ηλικία μόλις 26 ετών. Αντίστοιχα ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ήταν 33 ετών όταν εξελέγη για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ήταν 29. Η κυρία της παρέας, η Ντόρα Μπακογιάννη, έχει μια διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους: έκανε τις γυμνασιακές της σπουδές στο εξωτερικό και τις πανεπιστημιακές της στη Γερμανία και την Ελλάδα.
Η διαμονή της οικογένειας Μητσοτάκη στο Παρίσι την περίοδο της δικτατορίας ήταν η αιτία που οι σπουδές της κυρίας Μπακογιάννη έγιναν στη Γερμανική σχολή του Παρισιού και κατόπιν στο Μόναχο και, μετά την επιστροφή της οικογένειας, στην Αθήνα. Το 1977 προσελήφθη κατόπιν εξετάσεων, λέει στο βιογραφικό της, στο υπουργείο Συντονισμού, στη διεύθυνση θεμάτων της ΕΟΚ. Στη Βουλή πρωτομπήκε μαζί με τον Κ. Καραμανλή, το 1989.
Συνεπώς, στο σύνολο τους οι πολιτικοί μας τη μόνη δουλειά που στην πραγματικότητα έμαθαν να κάνουν είναι η πολιτική. Γι αυτό και στην πλειονότητά τους δεν έχουν μάθει αυτό που συνήθως λένε οι μεγάλοι ηθοποιοί: πρέπει να ξέρεις πότε να αποσυρθείς από τη σκηνή. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Οι περισσότεροι όμως υιοθετούν την αντίθετη άποψη: ο ηθοποιός πεθαίνει στο σανίδι. Η ήττα Καραμανλή το 2009, η απομάκρυνσή του από την πρώτη γραμμή -παρότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν και σκοπεύει να παραμείνει εν ενεργεία βουλευτής- αλλά και η αιδήμων διετής σιωπή του, έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι πρόκειται περί της αρχής του τέλους των πολιτικών «δυναστειών».
Ο ίδιος δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Η παραίτηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία ,επιφυλάσσει για τον εαυτό του «διεθνή καριέρα» αφού ήδη έθεσε και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Και οι δύο προαναφερθέντες, ως πρώην πρωθυπουργοί, δεν χρειάζονται σταυρό για την εκλογή τους στη Βουλή, οπότε μπορούν να εκλέγονται όποτε επιθυμούν, σε όποια εκλογική περιφέρεια τους αρέσει. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι νέος στο ρόλο του αρχηγού.
Η οικογένειά του δεν έχει πρωθυπουργική παράδοση και φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος που θα την ξεκινήσει. Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι αν το κόμμα της δε μπει στη Βουλή θα το διαλύσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακόμη πολύ νέος και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Οι εκλογές έρχονται οσονούπω, η ημερομηνία τους εξαρτάται από την υπογραφή του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει. Το ερώτημα λοιπόν, αν ήρθε το τέλος των πολιτικών δυναστειών, θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων πολύ σύντομα. Και θα απαντηθεί από όσους προσέλθουν στις κάλπες.
«Κατά μάνα, κατά κύρη…» Σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Χρυσόγονο, από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν από το 1828 έως το 2007 τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με ευθεία ή πάγια συγγενική σχέση.
Και η πραγματικότητα της σημερινής ελληνικής δημοκρατίας καταδεικνύει πάντως ότι «σόι πάει το βασίλειο», αν και στην προηγούμενη Βουλή οι εκλεγέντες συγγενείς ήταν σαφώς περισσότεροι από ότι στην παρούσα. Αξίζει πάντως να καταγράψουμε όλους όσοι εξελέγησαν στις εκλογές του 2009 και του 2007, εκτός των γνωστών και μη εξαιρετέων και τη συγγενική σχέση που είχαν με προκατόχους τους. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των υποψηφίων γόνων πολιτικών οικογενειών ήταν τουλάχιστον διπλάσιος, αλλά δεν πέτυχαν όλοι την εκλογή τους.
Για την ακρίβεια, οι υποψήφιοι γόνοι του ΠΑΣΟΚ ήταν 28 δηλαδή το 6,7% των υποψηφίων και της ΝΔ 35, δηλαδή το 8,5% των υποψηφίων.
Κληρονομική δημοκρατία Συμβαίνει και στις καλύτερες χώρες
Στην Ευρώπη η οικογενειοκρατία, με εξαίρεση βεβαίως τις βασιλευόμενες δημοκρατίες δεν είναι συχνό φαινόμενο. Στη Γηραιά ΄Ηπειρο, η Ελλάδα έχει και εδώ τα αρνητικά (;) πρωτεία.
Και τι ειρωνεία : Οι πολιτικές δυναστείες στον «πολιτισμένο κόσμο» κυριαρχούν στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, την Ελλάδα, και στις ΗΠΑ, τη χώρα που παρουσιάζεται ως το σημερινό της λίκνο. Για την Ασία και την Αφρική κανονικά δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη. Σε κάποιες από αυτές μάλιστα, αλλά και στη Νότια Αμερική, έχουμε και ένα ακόμη φαινόμενο. Τις χήρες, τις συζύγους και τις κόρες που αναλαμβάνουν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση. Οι πλέον γνωστές οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι βεβαίως οι Κένεντι και οι Μπους. Εσχάτως προέκυψαν και οι Κλίντον, αφού η Χίλαρι μετά τον Μπίλ διεκδίκησε το χρίσμα των δημοκρατικών, αλλά την κέρδισε στη στροφή ο Ομπάμα, που στη συνέχεια της ανέθεσε, ως πρόεδρος, το υπουργείο Εξωτερικών. Υπάρχει όμως και παρελθόν που συνήθως μας διαφεύγει.
Δυο προέδρους είχε η οικογένεια Ρούσβελτ, ενώ και οι Ροκφέλερ έδωσαν στις ΗΠΑ έναν αντιπρόεδρο τρεις κυβερνήτες και σειρά γερουσιαστών.
Ο Τζον Άνταμς και οι γιος του Τζον Κουίνσι Αντάμς χρημάτισαν και οι δύο πρόεδροι, όπως και ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον και ο εγγονός του Μπέντζαμιν. Oταν φέρνετε στο μυαλό σας την Ινδία και το Πακιστάν, ποια ονόματα σας έρχονται στο νου; Γκάντι και Μπούτο. Ο Ραούλ Γκάντι είναι ο τέταρτος στη σειρά της ίδιας οικογένειας, μετά τον προπάππου Νεχρού, τη γιαγιά Ίντιρα και το μπαμπά Ρατζίβ. Στο σκηνικό έπαιξε και η σύζυγος Ρατζίβ, Σόνια.
Στο Πακιστάν πάλι η Μπεναζίρ Μπούτο διαδέχθηκε τον πατέρα της Ζουλφικάρ Αλί και δύο μέρες μετά τη δολοφονία της τα ηνία του κόμματος ανατέθηκαν στον μόλις 19χρονο γιο της Μπιλαουάλ Ζαρνταρί . Στην ίδια γειτονιά, στο Μπαγκλαντές, η χήρα του Ζιαουρ Ραχμάν, Καλέντα Ζία ανέλαβε τα ηνία του Εθνικού κόμματος.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αργεντινή, δύο σύζυγοι διαδέχτηκαν τους καλούς τους στην εξουσία. Η πασίγνωστη Εβίτα Περόν και η σημερινή πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ, χήρα του εκλιπόντος προέδρου Νέστορ Κίτσχνερ.
Στην Ιαπωνία και στην περίοδο από το 2005 έως το 2010 οι πέντε από τους έξι Πρωθυπουργούς της περιόδου (ναι, τους άλλαζαν συχνά) προέρχονται από ισχυρές πολιτικές οικογένειες.
Μεταφέρετε λοιπόν με τη φαντασία σας το «στόρι» της ταινίας στην Ελλάδα του 2009 και υποθέστε ότι κάποια συγγενής σας έπεσε σε κώμα το 1963 και ξύπνησε αίφνης το 2009. Μετά από λίγο ρώτησε ποιοι είναι οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων και της απαντήσατε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής. Θα νόμιζε ότι κοιμήθηκε χθες.
Αν κάποιος ρίξει μια πρόχειρη ματιά στον κατάλογο με τους εκλεγέντες βουλευτές των τελευταίων δυο εκλογικών αναμετρήσεων, θα διαπιστώσει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο προέρχεται από πολιτικά τζάκια.
Κι αν στα κόμματα της Αριστεράς το φαινόμενο δεν είναι συχνό -μόνο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος είναι γιος και αδελφός πρώην βουλευτών- στα κυβερνώντα μετά τη μεταπολίτευση κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, απαντάται με ιδιαίτερη συχνότητα. Οι γόνοι των πολιτικών οικογενειών μάλιστα ενίοτε μετακινούνται στο «αντίπαλο» κόμμα με την ίδια ευκολία που μετακινούνται και οι ψηφοφόροι τους.
Η καταγραφή ενδεικτικών ονομάτων, κατ΄ αλφαβητική σειρά, αποδεικνύει του λόγου το αληθές : Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιάννη.
Η καταγραφή ενδεικτικών ονομάτων, κατ΄ αλφαβητική σειρά, αποδεικνύει του λόγου το αληθές : Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιάννη.
Πέτρος Δούκας, γαμπρός του τέως προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ.
Κρινιώ Κανελλοπούλου κόρη του πρώην υπουργού της ΝΔ Αθανάσιου.
Σίμος Κεδίκογλου, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη.
Ολγα Κεφαλογιάννη κόρη του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιάννη.
Μιχάλης Λιάπης, ανηψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης, γιος του πρώην βουλευτή της ΕΡΕ Γιάννη.
Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου.
Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σύζυγος του δολοφονηθέντος βουλευτή της ΝΔ Παύλου.
Θόδωρος Πάγκαλος, εγγονός του δικτάτορα που έφερε το ίδιο όνομα.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανηψιός του πρώην υπουργού της ΝΔ Μιχάλη.
Νάσος Αλευράς, ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής Γιάννη Αλευρά
-Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη και αδελφή τής πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νόρας Κατσέλη
-Αννα Νταλάρα, δεύτερη εξαδέλφη του Γιάννη Ραγκούση, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας
-Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου που διετέλεσε υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1985 έως το 1988.
-Χάρης Καστανίδης, γιος του βουλευτή Κοζάνης της Ενωσης Κέντρου Γεωργίου Καστανίδη
-Ιωάννης Διαμαντίδης, γιος του πρώην βουλευτή της Ενωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Διαμαντίδη
-Απόστολος Κατσιφάρας, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιφάρα
-Αριάδνη (Αρια) Αγάτσα, εξαδέλφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρου Ακριβάκη
-Χαρά Κεφαλίδου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κεφαλίδη
-Συμεών Κεδίκογλου, ανιψιός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου και ξάδελφος του υποψήφιου με τη Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου
-Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, νύφη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη (σύζυγος του αδελφού του)
-Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου
-Γιώργος Λιάνης, εξάδελφος της Δήμητρας Λιάνη, δεύτερης συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου
-Ευάγγελος Παπαχρήστος, γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
-Ιωσήφ Βαλυράκης, γιος του βουλευτή της Ενωσης Κέντρου Ιωάννη Βαλυράκη
Από τη Νέα Δημοκρατία : - Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιάννη κι εγγονός του επίσης Βουλευτή Μιλτιάδη.
- Χρήστος Δήμας, γιος του αντιπροέδρου και βουλευτή της ΝΔ Σταύρου
-Πάνος Παναγιωτόπουλος, γαμπρός του πρώην προέδρου της Βουλής Αθανάσιου Τσαλδάρη
-Κωνσταντίνος Καραγκούνης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Καραγκούνη.
-Δημήτρης Σταμάτης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Σταμάτη.
-Ελισάβετ Παπαδημητρίου, κόρη του βουλευτή Αργολίδας της Ένωσης Κέντρου Δημήτρη Παπαδημητρίου.
-Μανώλης Κεφαλογιάννης ανηψιός του πρώην βουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη
-Μιχάλης Μπεκίρης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Βασίλη Μπεκίρη.
-Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου.
-Σταύρος Καλογιάννης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ελευθέριου Καλογιάννη.
-Νίκος Παναγιωτόπουλος, γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Νίκου Παναγιωτόπουλου.
-Σπύρος Ταλιαδούρος, γιος του βουλευτή της ΕΡΕ και της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αθανάσιου Ταλιαδούρου και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και πρώην υπουργού Σπύρου Ταλιαδούρου.
-Αθανάσιος Δαβάκης, συγγενής των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημήτριου και Ιωάννη Δαβάκη.
-Μανούσος Βολουδάκης γιος του πρώην βουλευτή Γιάννη
-Σοφία Καλαντζάκου κόρη του πρώην υπουργού της ΝΔ Αριστείδη -Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του πρώην αντιπροέδρου της ΝΔ Αθανάσιου
Ζέτα Μακρή κόρη του πρώην βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη
-Αριάδνη Μανούσου – Μπινοπούλου, εγγονή του πρώην βουλευτή Στ. Μπινόπουλου
-Μιχάλης Μπεκίρης, γιος του πρώην υπουργού Βασίλη
-Φάνη Πάλλη – Πετραλιά εγγονή του βουλευτή Θάνου Πετραλιά
-Ιωάννης Σκουλάς, γόνος οικογένειας πολιτικών του Ηρακλείου
– Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του πρώην βουλευτή Γιώργου
Από τον παππού στον εγγονό….............
Οι εκλογές του 2009 επανέφεραν τη χώρα, σε επίπεδο ονομάτων, πίσω στις μέρες του 1963. Μεγάλοι αντίπαλοι τον Οκτώβριο του 2009 οι Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου. Παρότι τετριμμένο και πασίγνωστο ανά την υφήλιο πλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι γιος και εγγονός Πρωθυπουργού. Για την καταγραφή της ιστορικής λεπτομέρειας να υπενθυμίσουμε ότι ο παππούς του Γεώργιος διετέλεσε τρεις φορές Πρωθυπουργός, το 1944-45, το 1963 και το 1964- 65. Ο δε πατέρας του, Ανδρέας, πήρε τα ηνία της χώρας από το 1981 έως το 1989, μεσολάβησαν η οικουμενική και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξαναέγινε Πρωθυπουργός το 1993 έως το θάνατό του το 1996.
Ο Γιώργος συνέχισε την «οικογενειακή παράδοση» το 2004, όταν «πήρε το δαχτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια την επικύρωση της ηγεσίας από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, για να παραιτηθεί ωστόσο πριν τρεις μήνες παραμένοντας μόλις δύο χρόνια στην πρωθυπουργία. Στην ίδια «κατηγορία» ανήκει βεβαίως και ο Κώστας Καραμανλής. Ανιψιός του Κωνσταντίνου αλλά και του επί χρόνια βουλευτή και αδελφού του Κωνσταντίνου, Αχιλλέα, ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, προοριζόταν για την πρωθυπουργική καρέκλα από τη μέρα της γέννησής του.
Κάθησε σε αυτήν για πέντε χρόνια (2004 -2009), ενώ ο θείος του είχε διατελέσει πρωθυπουργός τέσσερις φορές, πριν και μετά τη δικτατορία, κατά περιόδους από το 1955 έως το 1980. Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι το τρίτο πρόσφατο παράδειγμα. Τον πατέρα Κωνσταντίνο διαδέχθηκε κατ΄ αρχήν στο Κοινοβούλιο η πρωτότοκη Ντόρα, με το επώνυμο του τέως συζύγου της και στη συνέχεια ο Κυριάκος, του οποίου οι αρχηγικές φιλοδοξίες προς το παρόν παραμένουν άδηλες.
Θα ήταν παράλειψη εδώ να μην αναφέρουμε και το γιο της κυρίας Μπακογιάννη Κώστα, ο οποίος ξεκίνησε από τα… χαμηλά. Στις τελευταίες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση εξελέγη δήμαρχος Καρπενησίου.
Και ο Αντώνης Σαμαράς ανήκει σε ένα από τα λεγόμενα πολιτικά τζάκια. Γιος του πρώην βουλευτή Κωνσταντίνου, δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα και τρισέγγονος του πολιτικού και ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη. Μην ξεχάσουμε από το πρόσφατο παρελθόν και την Πρωθυπουργία (1980 -1981) του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη, του οποίου τόσο ο παππούς Δημήτριος όσο και ο πατέρας Ιωάννης είχαν διατελέσει Πρωθυπουργοί, ο πρώτος μάλιστα πέντε φορές, από το 1897 έως το 1921. Και από το απώτερο παρελθόν μη λησμονήσουμε την οικογένεια Βενιζέλου.
Επτά φορές Πρωθυπουργός ο εθνάρχης Ελευθέριος, τέσσερις ο γιος του Σοφοκλής. Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ουδεμία σχέση έχει με την οικογένεια. Αξιοπρόσεχτες συμπτώσεις Ιστορικής καταγραφής τέλος και συμπέρασμα ένα: έως τώρα τα στοιχεία δείχνουν πέραν σχεδόν πάσης αμφιβολίας ότι καταφεύγουμε στη σιγουριά των ονομάτων.
«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», είχε πει ο αείμνηστος Τσαρούχης και μοιάζει σαν οι πολιτικοί ταγοί τούτης της χώρας να είναι δηλωμένοι ως τέτοιοι από τη γέννηση τους! Με άλλα λόγια, να θεωρούν δεδομένο τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο. Ρόλο για τον οποίο προετοιμάζονται ακολουθώντας μια συγκεκριμένη «πατέντα». Σπουδές στο εξωτερικό, σε περιόδους μάλιστα που οι περισσότεροι συμπατριώτες μας δεν μπορούσαν να πάνε ούτε από το ένα στο άλλο άκρο της Ελλάδας.
Επαγγελματική πορεία ανύπαρκτη και είσοδο στην πολιτική αρκετά νωρίς. Όλως τυχαίως οι νυν και… ολίγον πρώην πολιτικοί αρχηγοί, έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, σε πανεπιστήμια όπου ανέκαθεν καταβάλλονταν υψηλά δίδακτρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, μάλιστα, υπήρξαν συμφοιτητές και συγκάτοικοι στο κολέγιο Αμχερστ του Χάρβαντ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Κέντρο Διεθνών σχέσεων του, ο δε αρχηγός της ΝΔ στο προπτυχιακό τμήμα με έμφαση στα Οικονομικά. Στο βιογραφικό σημείωμα του πρώην πρωθυπουργού αναφέρεται ότι εργάστηκε στις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τον Καναδά. Το δουλειές έκανε εκεί παραμένει άγνωστο εκτός από τις ημέρες του στη Σουηδία για τις οποίες έχει δηλώσει ότι εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού. Στον επαγγελματικό βίο του προέδρου της ΝΔ καταγράφεται η… θητεία του σε πιτσαρία στις ΗΠΑ, όπου έκανε και τα μεταπτυχιακά του στο Χάρβαντ, στη διοίκηση επιχειρήσεων.
Και για να δείτε πόσο καλός πιτσαδόρος ήταν, είχε λέει μάθει να πετάει την πίτσα στον αέρα και να την στριφογυρίζει σαν Ιταλός εξπέρ! Στις ΗΠΑ έκανε το μεταπτυχιακό του και ο Κ. Καραμανλής, στο πανεπιστήμιο Tufts, με εξειδίκευση στις πολιτικές επιστήμες, τις διεθνείς σχέσεις και την ιστορία της διπλωματίας. Είχε αποφοιτήσει πάντως και από τη Νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά ελάχιστα άσκησε τη δικηγορία.
Τον κέρδισε από νωρίς η πολιτική. Κι αν έχετε την απορία ποιος από τους τρεις μπήκε μικρότερος στη Βουλή, να σας θυμίσουμε πως ήταν ο Αντώνης Σαμαράς σε ηλικία μόλις 26 ετών. Αντίστοιχα ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ήταν 33 ετών όταν εξελέγη για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ήταν 29. Η κυρία της παρέας, η Ντόρα Μπακογιάννη, έχει μια διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους: έκανε τις γυμνασιακές της σπουδές στο εξωτερικό και τις πανεπιστημιακές της στη Γερμανία και την Ελλάδα.
Η διαμονή της οικογένειας Μητσοτάκη στο Παρίσι την περίοδο της δικτατορίας ήταν η αιτία που οι σπουδές της κυρίας Μπακογιάννη έγιναν στη Γερμανική σχολή του Παρισιού και κατόπιν στο Μόναχο και, μετά την επιστροφή της οικογένειας, στην Αθήνα. Το 1977 προσελήφθη κατόπιν εξετάσεων, λέει στο βιογραφικό της, στο υπουργείο Συντονισμού, στη διεύθυνση θεμάτων της ΕΟΚ. Στη Βουλή πρωτομπήκε μαζί με τον Κ. Καραμανλή, το 1989.
Συνεπώς, στο σύνολο τους οι πολιτικοί μας τη μόνη δουλειά που στην πραγματικότητα έμαθαν να κάνουν είναι η πολιτική. Γι αυτό και στην πλειονότητά τους δεν έχουν μάθει αυτό που συνήθως λένε οι μεγάλοι ηθοποιοί: πρέπει να ξέρεις πότε να αποσυρθείς από τη σκηνή. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες. Οι περισσότεροι όμως υιοθετούν την αντίθετη άποψη: ο ηθοποιός πεθαίνει στο σανίδι. Η ήττα Καραμανλή το 2009, η απομάκρυνσή του από την πρώτη γραμμή -παρότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν και σκοπεύει να παραμείνει εν ενεργεία βουλευτής- αλλά και η αιδήμων διετής σιωπή του, έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι πρόκειται περί της αρχής του τέλους των πολιτικών «δυναστειών».
Ο ίδιος δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Η παραίτηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία ,επιφυλάσσει για τον εαυτό του «διεθνή καριέρα» αφού ήδη έθεσε και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Και οι δύο προαναφερθέντες, ως πρώην πρωθυπουργοί, δεν χρειάζονται σταυρό για την εκλογή τους στη Βουλή, οπότε μπορούν να εκλέγονται όποτε επιθυμούν, σε όποια εκλογική περιφέρεια τους αρέσει. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι νέος στο ρόλο του αρχηγού.
Η οικογένειά του δεν έχει πρωθυπουργική παράδοση και φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος που θα την ξεκινήσει. Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι αν το κόμμα της δε μπει στη Βουλή θα το διαλύσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακόμη πολύ νέος και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Οι εκλογές έρχονται οσονούπω, η ημερομηνία τους εξαρτάται από την υπογραφή του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει. Το ερώτημα λοιπόν, αν ήρθε το τέλος των πολιτικών δυναστειών, θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων πολύ σύντομα. Και θα απαντηθεί από όσους προσέλθουν στις κάλπες.
«Κατά μάνα, κατά κύρη…» Σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Χρυσόγονο, από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν από το 1828 έως το 2007 τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με ευθεία ή πάγια συγγενική σχέση.
Και η πραγματικότητα της σημερινής ελληνικής δημοκρατίας καταδεικνύει πάντως ότι «σόι πάει το βασίλειο», αν και στην προηγούμενη Βουλή οι εκλεγέντες συγγενείς ήταν σαφώς περισσότεροι από ότι στην παρούσα. Αξίζει πάντως να καταγράψουμε όλους όσοι εξελέγησαν στις εκλογές του 2009 και του 2007, εκτός των γνωστών και μη εξαιρετέων και τη συγγενική σχέση που είχαν με προκατόχους τους. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των υποψηφίων γόνων πολιτικών οικογενειών ήταν τουλάχιστον διπλάσιος, αλλά δεν πέτυχαν όλοι την εκλογή τους.
Για την ακρίβεια, οι υποψήφιοι γόνοι του ΠΑΣΟΚ ήταν 28 δηλαδή το 6,7% των υποψηφίων και της ΝΔ 35, δηλαδή το 8,5% των υποψηφίων.
Κληρονομική δημοκρατία Συμβαίνει και στις καλύτερες χώρες
Στην Ευρώπη η οικογενειοκρατία, με εξαίρεση βεβαίως τις βασιλευόμενες δημοκρατίες δεν είναι συχνό φαινόμενο. Στη Γηραιά ΄Ηπειρο, η Ελλάδα έχει και εδώ τα αρνητικά (;) πρωτεία.
Και τι ειρωνεία : Οι πολιτικές δυναστείες στον «πολιτισμένο κόσμο» κυριαρχούν στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, την Ελλάδα, και στις ΗΠΑ, τη χώρα που παρουσιάζεται ως το σημερινό της λίκνο. Για την Ασία και την Αφρική κανονικά δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη. Σε κάποιες από αυτές μάλιστα, αλλά και στη Νότια Αμερική, έχουμε και ένα ακόμη φαινόμενο. Τις χήρες, τις συζύγους και τις κόρες που αναλαμβάνουν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση. Οι πλέον γνωστές οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι βεβαίως οι Κένεντι και οι Μπους. Εσχάτως προέκυψαν και οι Κλίντον, αφού η Χίλαρι μετά τον Μπίλ διεκδίκησε το χρίσμα των δημοκρατικών, αλλά την κέρδισε στη στροφή ο Ομπάμα, που στη συνέχεια της ανέθεσε, ως πρόεδρος, το υπουργείο Εξωτερικών. Υπάρχει όμως και παρελθόν που συνήθως μας διαφεύγει.
Δυο προέδρους είχε η οικογένεια Ρούσβελτ, ενώ και οι Ροκφέλερ έδωσαν στις ΗΠΑ έναν αντιπρόεδρο τρεις κυβερνήτες και σειρά γερουσιαστών.
Ο Τζον Άνταμς και οι γιος του Τζον Κουίνσι Αντάμς χρημάτισαν και οι δύο πρόεδροι, όπως και ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον και ο εγγονός του Μπέντζαμιν. Oταν φέρνετε στο μυαλό σας την Ινδία και το Πακιστάν, ποια ονόματα σας έρχονται στο νου; Γκάντι και Μπούτο. Ο Ραούλ Γκάντι είναι ο τέταρτος στη σειρά της ίδιας οικογένειας, μετά τον προπάππου Νεχρού, τη γιαγιά Ίντιρα και το μπαμπά Ρατζίβ. Στο σκηνικό έπαιξε και η σύζυγος Ρατζίβ, Σόνια.
Στο Πακιστάν πάλι η Μπεναζίρ Μπούτο διαδέχθηκε τον πατέρα της Ζουλφικάρ Αλί και δύο μέρες μετά τη δολοφονία της τα ηνία του κόμματος ανατέθηκαν στον μόλις 19χρονο γιο της Μπιλαουάλ Ζαρνταρί . Στην ίδια γειτονιά, στο Μπαγκλαντές, η χήρα του Ζιαουρ Ραχμάν, Καλέντα Ζία ανέλαβε τα ηνία του Εθνικού κόμματος.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αργεντινή, δύο σύζυγοι διαδέχτηκαν τους καλούς τους στην εξουσία. Η πασίγνωστη Εβίτα Περόν και η σημερινή πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ, χήρα του εκλιπόντος προέδρου Νέστορ Κίτσχνερ.
Στην Ιαπωνία και στην περίοδο από το 2005 έως το 2010 οι πέντε από τους έξι Πρωθυπουργούς της περιόδου (ναι, τους άλλαζαν συχνά) προέρχονται από ισχυρές πολιτικές οικογένειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου