Κυριακή 10 Ιουνίου 2012


Τι ακριβώς είναι η λέσχη Bilderberg;

Στην ετήσια διάσκεψή της που έλαβε χώρα από τις 31 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου συζητήθηκε έντονα και η ελληνική οικονομική κρίση. Ποιοι είναι όμως αυτοί που την έφεραν στο τραπέζι και γιατί τούς ενδιαφέρει τόσο πολύ;

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη ήταν ένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας συνεδρίασης της Λέσχης Bilderberg. Και, φυσικά, πρωταγωνιστής ήταν η Ελλάδα. Στην ετήσια σύσκεψη της ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας, που για φέτος διοργανώθηκε στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ από τις 31 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου, μετείχαν και 3 Έλληνες: το ισόβιο μέλος της Λέσχης Bilderberg, κ. Γιώργος Δαυίδ, πρόεδρος της Coca-Cola Hellas, o πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσουκάλης.

Η πρόσκληση του πρώην υπουργού Οικονομικών προκάλεσε έκπληξη, αλλά το γεγονός ότι έχει ξαναπροσκληθεί στο παρελθόν (πέρσι και πρόπερσι, ως Υπουργός τότε), σε συνδυασμό με όσα συζητήθηκαν φέτος, ίσως να ήταν στην λογική του «απολογισμού έργου». Ειδικά, αν λάβουμε ως δεδομένες τις διάφορες θεωρίες που συνδέουν την Λέσχη με τον Διεθνή Σιωνισμό ή τον Παγκόσμιο Καπιταλισμό ή, έστω, τον προφανή ρόλο της ετήσιας διάσκεψής της, δηλαδή της προώθησης των συμφερόντων αυτών που την οργανώνουν.

Σχεδόν 60 χρόνια ύπαρξης

Ας ξετυλίξουμε, ωστόσο, το κουβάρι της ιστορίας της από την αρχή, για να αποκαλύψουμε όσα είναι γνωστά για την Λέσχη Bilderberg, ώστε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε όσα οι μετέχοντες κάθε χρόνο στις συσκέψεις της καλούνται να κρατήσουν μυστικά για πάντα...

Η Λέσχη ή Ομάδα Bilderberg συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1956 στο Ξενοδοχείο Bilderberg λίγο έξω από το Άρνεμ της Ολλανδίας, μια συμβολική περιοχή, αφού εκεί είχαν λάβει χώρα μια από τις πιο ιστορικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Προφανώς και το όνομά της το έλαβε από το εν λόγω ξενοδοχείο και όχι από κάποιο από τα αρχικά της μέλη, όπως πολύς κόσμος νομίζει. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια ισχυρή οικογένεια Bilderberg που βρίσκεται πίσω από τις ετήσιες συσκέψεις.

Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι μια ομάδα περίπου 130 ατόμων, πολλά εκ των οποίων είναι ισόβια μέλη της, όλοι τους αρχηγοί κρατών ή πολιτικοί σε υψηλές θέσεις, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Ο σκοπός της πρώτης σύσκεψης του 1956 ήταν να συζητηθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης ενός αντι-αμερικανισμού την δεκαετία του '50 στην Δυτική Ευρώπη και να βρεθούν λύσεις αντιμετώπισής του. Ηγέτες δυτικοευρωπαϊκών χωρών ή εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν στο Άρνεμ και τα αποτελέσματα των συζητήσεών τους θεωρήθηκαν τόσο επιτυχή, ώστε αποφάσισαν να καλούν την άτυπη Λέσχη Bilderberg (που πλέον είχε αποκτήσει και όνομα) σε μια ετήσια σύσκεψη, κάθε φορά και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ κάθε 4 χρόνια θα μετακόμιζε στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ ή τον Καναδά.

Τι αποφασίζεται κάθε χρόνο

Το τι συζητείται στην ετήσια σύσκεψη της Λέσχης Bilderberg είναι μυστικό. Ακόμη και τα πρακτικά που τηρούνται δεν περιέχουν τα ονόματα των ομιλητών πριν από κάθε πρόταση. Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από την σύνθεση της ομάδας και από την παραδοχή των μελών της ότι στο τέλος πάντοτε καταλήγουν σε μια κοινή απόφαση για δράση, ότι όσα λέγονται στις αίθουσες των πολυτελών ξενοδοχείων που επιλέγονται κάθε έτος είναι προς όφελος των επιχειρήσεων που αποτελούν μόνιμα μέλη της Λέσχης –και, βεβαίως, όσων κλάδων και συνεργατών εκπροσωπεύουν αυτές. Και ότι τις αποφάσεις που λαμβάνονται, καλούνται να τις εφαρμόσουν τα πολιτικά στελέχη που προσκαλούνται.

Η πρακτική της Λέσχης Bilderberg να μην αποκαλύπτει ποτέ τι συζητείται, πέραν των τίτλων των βασικών θεμάτων (π.χ. κρίση χρέους στην Ευρώπη, για φέτος) έχει οδηγήσει και τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος σε συμπεράσματα για του ποιού τα συμφέροντα προωθούνται κατά κόρον. Η Αριστερά θεωρεί ότι η Ομάδα Bilderberg εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Παγκόσμιου Καπιταλισμού, ενώ η Δεξιά θεωρεί πως είναι τα συμφέροντα του Διεθνούς Σιωνισμού που προωθούνται περισσότερο, με την επιβολή μιας «παγκόσμιας κυβέρνησης» που θα ελέγχεται από το εβραϊκό λόμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου