Τρίτη 1 Μαΐου 2012


Εκτος Ε.Ε. και ευρώ...... η πιο πλούσια χωρα της Ευρωπης

Ποια οικονομία σήμερα στην Ευρώπη έχει τα λιγότερα οικονομικά προβλήματα από την παγκόσμια ύφεση; Η Νορβηγία. Η χώρα αυτή δεν έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα κρίσης και ύφεσης που κατατρέχουν όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι τυχαίο ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει σε μια οικονομία που δεν συμμετέχει ούτε στην Ε.Ε. ούτε στην Ευρωζώνη; Όχι βέβαια. Το γεγονός ακριβώς ότι έχει διατηρήσει την ανεξαρτησία της είναι εκείνο που την έχει προστατέψει από τις οξείες εκδηλώσεις της κρίσης. Οι Νορβηγοί αποφάσισαν να μείνουν έξω από Ε.Ο.Κ. και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Νορβηγία εχει εθνικο νόμισμα την......
νορβηγική κορόνα (οπως και η Δανια και η Σουηδία, το ιδιο πλούσιες χωρες με εθνικο νομισμα και εξω απο Ε.Ε.). Η Νορβηγία ως ανεξάρτητη χώρα και καλά προστατευμένη εθνική οικονομία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ευρώπη. Η Νορβηγια ειναι η πιο πλουσια χωρα στην Ευρώπη με τους λιγοτερους ανεργους στην Ευρωπη (3% ανεργία).
Εχει τεράστια οικονομική ανάπτυξη, κυρίως χάρη στην ανακάλυψη και εκμεταλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Νορβηγία έχει τον ίδιο φυσικό και ορυκτό πλούτο με την Ελλάδα. Με μια μόνη διαφορά. Αυτή τον αξιοποιεί προς όφελός της υπό καθεστώς κρατικής ιδιοκτησίας και δεν τον ξεπουλάει στον πρώτο τυχόντα επενδυτή της αγοράς. Η Ελλάδα ομως έχει σημαντικά «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που δεν έχει η Νορβηγία, όπως π.χ. τεράστιες δυνατότητες αγροτικής και μεταποιητικής ανάπτυξης, αλλά πνίγεται από τις ανοιχτές αγορές και την κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε.
Οι κάτοικοι της Νορβηγιας έχουν το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης σ όλο τον κόσμο, κυριως χάρη στο πετρέλαιο. Ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι περίπου 4,6 εκατομμύρια κατοικοι. Το 1/4 των κατοικων ειναι δημοσιοι υπάλληλοι, περιπου 800.000 σαν την Ελλαδα (μονο που η Ελλαδα εχει 11 εκατομυρια κατοικους, δηλαδη περιπου το 1/10 δημοσιους υπαλληλους).
Τι φταίει λοιπόν και στην Ελλάδα δεν μπορούμε να έχουμε μια αντίστοιχη οικονομία; Το μεγάλο και σπάταλο κράτος; Οι κοπρίτες δημόσιοι υπάλληλοι;

Αν ειχαμε εθνικο νομισμα (οπως η Ρωσια, Αγγλια, Τουρκια, Νορβηγια, Σουηδια, Δανια κ.τ.λ.) και αν αξιοποιουσαμε την γεωργία και τον τουρισμο και εκμεταλευόμασταν τον ορυκτο μας πλουτο θα είμασταν απ τις πιο πλουσιες χωρες στην Ευρωπη…

giorgos f.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου