Οι “έξυπνοι” δεν πληρώνουν φόρους! Starbucks: 10 χρόνια sto Ellada. 244 εκατομμύρια τζίρος. Ούτε ένα ευρώ φόρος!
Αφιερωμένο στον πολίτη που η Κυβέρνηση φορολογεί χωρίς έλεος, στον πολίτη προς τον οποίο η κα Σαββαΐδου κουνάει το δάκτυλο, κάνοντάς του μαθήματα φορολογικής συμπεριφοράς. Μάθετε λοιπόν, ότι σ' αυτή τη χώρα, οι έξυπνοι ΔΕΝ πληρώνουν φόρους. Είναι αυτοί που...
ποτέ τους δεν πλήρωσαν. Είναι οι φίλοι, οι κολλητοί, οι “κουμπάροι” του συστήματος, είναι οι εταιρίες που χρησιμοποιούν νομιμοφανείς "περίεργες" πρακτικές. Και επιμένουν να το κάνουν προκλητικά. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους του Κράτους και την ηθική της κοινωνίας.
Πέρυσι, στο site του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” (σημείωση: ένας μεγάλος αριθμός των αρχικών μελών του πολιτικού κόμματος “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” προήλθαν από το συγκεκριμένο Σύλλογο), είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο για την παρουσία της γνωστής εταιρίας καφέ Starbucks στην Ελλάδα (εκπροσωπείται από την “Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ”.
Στα τέλη του 2011, η Starbucks έκλεινε 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Είχε πραγματοποιήσει τζίρο 244 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, δεν είχε πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο. Και αυτό επειδή η εταιρία εμφανίζει “ζημιές”. Όπως εμφάνιζε και σε διάφορες άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Το άρθρο εκείνο είχε κάνει μεγάλο “θόρυβο”. Η εταιρία εξέδωσε απάντηση, ενώ το θέμα έφθασε και στη Βουλή, μετά από επιστολή του κ. Γιάννη Σιάτρα στον Πρόεδρο της Βουλής και ερώτηση του τότε βουλευτή του Σύριζα κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, προς τον τότε Υπουργό των Οικονομικών. Δεν υπήρξε κάποια απάντηση.
Φέτος, θελήσαμε να εξετάσουμε τί έγινε στα επόμενα χρόνια και τί κατέγραψε η εταιρία στους επόμενους ισολογισμούς και εάν τελικά συμμορφώθηκε μετά και από ενδεχόμενες παρατηρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. (Σημειώνουμε ότι, στα τέλη του 2012, η ίδια περίπτωση είχε αποκαλυφθεί και στη Μεγ. Βρετανία, όπου η εταιρία επίσης ουδέποτε πλήρωσε φόρους. Τότε, είχε επέμβει το βρετανικό υπουργείο οικονομικών το οποίο υποχρέωσε την εταιρία να καταβάλει αναδρομικούς φόρους και να αλλάξει πρακτικές. Παράλληλα, φέτος τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι η Starbucks θα μεταφέρει την έδρα της στην Ευρώπη, από το Άμστερνταμ στο Λονδίνο).
Και μη μας πείτε "λαϊκιστές"! Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Τόσο σοβαρό που ήδη ασχολείται -και μάλιστα με επείγουσες διαδικασίες- ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καθώς και κυβερνήσεις δεκάδων (σοβαρών) κρατών, αφού, σ' αυτή την περίοδο των ισχνών αγελάδων, το θέμα είναι και σοβαρό από δημοσιονομικής απόψεως, αλλά και προκλητικό για τις κοινωνίες.
Κατά τη φετινή έρευνά μας δεν κατέστη δυνατό να βρούμε τους ισολογισμούς των χρήσεων που έληξαν στις 21/12/2012 και στις 31/12/2013. Τους ισολογισμούς (αποτελούν δημόσια έγγραφα) δε βρήκαμε ούτε στο site της εταιρίας, ούτε στο site της “Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ”, ούτε στοΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης), αλλά ούτε και στο ΦΕΚ. Και όμως, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας θα έπρεπε να υπάρχουν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Η δε εταιρία, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, αρνήθηκε να μας χορηγήσει τα στοιχεία αυτά.
Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η Starbucks (μέσω της αντιπροσώπου της) δεν κάνει κάτι το παράνομο. Απλά, εκμεταλλεύεται τις “τρύπες” της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που επιτρέπουν το “transer pricing” ανάμεσα στις χώρες (διεθνής πρακτική σύμφωνα με την οποία η εταιρία πραγματοποιεί -μη οικονομικά τεκμηριωμένες- τιμολογήσεις μεταξύ των θυγατρικών της σε διάφορες χώρες, έτσι ώστε τα κέρδη να καταλήξουν στη χώρα που έχει χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό φορολογικό συντελεστή). Το ίδιο ισχυρίζεται και η εταιρία. Το ίδιο θα ισχυρισθεί και ο Υπουργός των Οικονομικών εάν μας κάνει ποτέ την τιμή να ασχοληθεί με το ζήτημα.
Όμως, θα συστήναμε στον κ. Χαρδούβελη, πριν ισχυριστεί κάτι τέτοιο, να ρωτήσει για να μάθει πώς χειρίστηκε το ίδιο θέμα ο βρετανός ομόλογός του. Και επίσης, να κοιτάξει στα μάτια τον έλληνα άνεργο, την ελληνίδα πολύτεκνη μάνα, τον μισθωτό και τον ελεύθερο επαγγελματία. Και να ρίξει μια ματιά στα εκκαθαριστικά φορολογικά σημειώματα που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του. Και τότε να ξανασκεφθεί και την απάντησή του, αλλά και το τί σκοπεύει να κάνει ώστε να πάψουν κάποιες μεγάλες εταιρίες να προκαλούν την κοινωνία μας και να φέρονται στη χώρα μας σαν “μπανανία”.
Το άρθρο που δημοσιεύθηκε πέρυσι (στις 14 Απριλίου 2013):
Τα δέκα χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα γιορτάζει η Starbucks και με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του καταστήματός της στην οδό Κοραή 4, στις 17 Απριλίου, κερνάει όλους ένα “απολαυστικό tall Cappuccino ή Freddo”, όπως αναφέρει στις διαφημίσεις που κατέκλυσαν τον κυριακάτικο Τύπο.
Σπεύσατε στο κατάστημα της Κοραή 4 λοιπόν, για να εκμεταλλευθείτε την προσφορά! Αφού επί δέκα χρόνια η εταιρία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, τουλάχιστον ας μας προσφέρει έναν καφέ!
Δέκα χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα συμπληρώνει η Starbucks! (*). 244 εκατομμύρια ευρώ τζίρο για την περίοδο 2003-2011 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη ο ισολογισμός για το 2012), 174,2 εκατομμύρια μικτά κέρδη, αλλά ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος!
Ναι, σωστά το διαβάζετε! Από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, η εταιρία εμφανίζει ζημιές. Πόσες είναι η ζημιές στα χρόνια που λειτουργεί; Συνολικά έφθασαν στα 53,1 εκατομμύρια (για την περίοδο 2003-2011).
(Δείτε πίνακα με τα βασικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου)
Μα, καλά, αφού η δουλειά αυτή είναι ...ζημιογόνα, αφού επί 10 χρόνια τώρα δεν κατόρθωσαν να βγάλουν ούτε ένα ευρώ κέρδος, γιατί κάθονται στην Ελλάδα και λειτουργούν 36 καταστήματα;
Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να δώσει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου οι υπηρεσίες, το 2011, έλεγξαν -επί τέλους- τις διαχειριστικές χρήσεις έως και το 2008. Αλλά κατά τα φαινόμενα, τα βρήκαν όλα “εντάξει”, αφού -όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για το έτος 2011, δεν επιβλήθηκε κάποιος αναδρομικός φόρος.
Αν δε μπορέσει να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών, ή έως ότου απαντήσει αυτό (**), τότε μπορούμε απλά να κάνουμε υποθέσεις, στις οποίες οδηγούμαστε από την ανάγνωση άρθρων για τη ...θεάρεστη δράση της εταιρίας Starbucks στη Μεγάλη Βρετανία (δείτε σχετικό άρθρο). (Διαβάστε επίσης: Πώς φοροδιαφεύγουν Starbucks, Amazon, Google και άλλες πολυεθνικές,Νόμιμη φοροδιαφυγή πολυεθνικών και το αφιέρωμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters “Special Report: How Starbucks avoids UK taxes).
Δηλαδή, μας λένε τα άρθρα ότι, από το 1998 που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Βρετανία, η εταιρία Starbucks, έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών και πλήρωσε φόρους μόλις 8,6 εκατομμύρια και αυτά πιθανότατα κατά λάθος, επειδή ένας ελεγκτής δε δέχθηκε την αφαίρεση κάποιων ποσών που παρουσιάζονταν ως δαπάνες.
Και πού πάνε τα κέρδη; Μέσα από ένα σύνθετο μηχανισμό μεταβιβάσεων από τοπικό επίπεδο στην κεντρική διοίκηση, αλλά και μέσα από χρεώσεις για τέλη ευρεσιτεχνίας στην αμερικανική μητρική εταιρία και αγορές κόκκων καφέ από τη θυγατρική της στην Ολλανδία, ένα μεγάλο μέρος των κερδών της οδηγούνται στην Ολλανδία, όπου η φορολογία επί των επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη, ενώ ένα άλλο τμήμα των κερδών χάνεται σε χρεώσεις από θυγατρική της στην Ελβετία.
Βέβαια, θα υποστηρίξει κάποιος ότι, στην Ελλάδα, τα Starbucks λειτουργούνται από την “Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ”, στην οποία η αμερικανική Starbucks, έως το τέλος του 2012 συμμετείχε με 18% (ανεπιβεβαίωτη πληροφορία), ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο ανήκε στην Marinopoulos Holdings (με έδρα το Λουξεμβούργο) και στη Marinopoulos Coffee Participations με έδρα την Κύπρο (στα τέλη του 2012, η Starbucks πώλησε το ποσοστό της στη Marinopouls Holdins του Λουξεμβούργου). Και συνεπώς, δε μπορεί να εφαρμόζει εδώ τις πρακτικές που εφάρμοζε στη Μεγ. Βρετανία και ενδεχόμενα και σε άλλες χώρες.
Αυτό όμως θα πρέπει να το απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών... Το οποίο και ερωτούμε εάν μπήκε ποτέ στον κόπο να προβληματισθεί πώς μία εταιρία (παγκοσμίου μεγέθους) έρχεται στην Ελλάδα να πουλήσει καφέ και τελικά στα δέκα χρόνια που λειτουργεί δε μπόρεσε να βγάλει ούτε ένα ευρώ κέρδος; Προβληματίστηκε άραγε ποτέ; Ή, έστω και μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, έκανε κάποιον έκτακτο έλεγχο; Αναρωτήθηκε ποιός ήταν ο ρόλος της εταιρίας Starbucks - Marinopoulos SEE BV με έδρα την Ολλανδία;
Τα ΜΜΕ βοούν από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν διάφορες πολυεθνικές για να μην πληρώνουν κέρδη: τριγωνικές συναλλαγές, υπερτιμολογήσεις, αυξημένα roylties και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Γίνεται κάποιος έλεγχος στις εδώ θυγατρικές ή συνεργαζόμενες εταιρίες των πολυεθνικών;
Αλήθεια, όταν στο Υπουργείο Οικονομικών βλέπουν μία εταιρία να διάγει τον 5ο ή τον 6ο, ή τον ...10ο χρόνο λειτουργίας της, χωρίς να έχει βγάλει ποτέ ένα ευρώ κέρδος, προβληματίζονται; Στις περιπτώσεις αυτές δεν ανήκει μόνο η ελληνική Starbucks (Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ). Θα μπορούσαμε να κατονομάσουμε δεκάδες ακόμη εταιρίες που λειτουργούν χωρίς να μπορούν να εμφανίσουν ούτε ένα ευρώ κέρδος...
Γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι, στη Γαλλία, όταν μία εταιρία (ιδίως νέα) εμφανίσει ζημιά για 3 συνεχή χρόνια, τότε αυτόματα ελέγχεται εξονυχιστικά;
Δεν υποστηρίζουμε ότι έγινε κάτι “στραβό” με τη λειτουργία των Starbucks στην Ελλάδα. Όμως, μπορούμε να πάρουμε τέτοιες περιπτώσεις ως παραδείγματα, για να προβληματιζόμαστε; Και κυρίως, για να προβληματίζεται το Υπουργείο Οικονομικών; Εκτός εάν τελικά, εξαντλούν την ενεργητικότητά τους στο πώς θα φορολογήσουν και πώς θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες...
(*) Η Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ, η εταιρία που λειτουργεί στην Ελλάδα τα Καταστήματα Starbucks ιδρύθηκε στις 2/4/2002. Όμως, λειτούργησε τα καταστήματά της, από το 2003.
(**) Εντός της εβδομάδας, ο Σύλλογος θα υποβάλλει σχετικό ερώτημα προς τον Υπουργό των Οικονομικών, μέσω αναφοράς του προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
Συγχώνευση Starbucks - Επιτροπή Ανταγωνισμού - Απόφαση 557/VII/2012
Δείτε τους ισολογισμούς της Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ, για την περίοδο 2002-2011:
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2003a
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2003b
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2004
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2005a
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2005b
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2006
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2007
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2008
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2009
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2010
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2011
ποτέ τους δεν πλήρωσαν. Είναι οι φίλοι, οι κολλητοί, οι “κουμπάροι” του συστήματος, είναι οι εταιρίες που χρησιμοποιούν νομιμοφανείς "περίεργες" πρακτικές. Και επιμένουν να το κάνουν προκλητικά. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους του Κράτους και την ηθική της κοινωνίας.
Πέρυσι, στο site του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” (σημείωση: ένας μεγάλος αριθμός των αρχικών μελών του πολιτικού κόμματος “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” προήλθαν από το συγκεκριμένο Σύλλογο), είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο για την παρουσία της γνωστής εταιρίας καφέ Starbucks στην Ελλάδα (εκπροσωπείται από την “Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ”.
Στα τέλη του 2011, η Starbucks έκλεινε 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Είχε πραγματοποιήσει τζίρο 244 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, δεν είχε πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο. Και αυτό επειδή η εταιρία εμφανίζει “ζημιές”. Όπως εμφάνιζε και σε διάφορες άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Το άρθρο εκείνο είχε κάνει μεγάλο “θόρυβο”. Η εταιρία εξέδωσε απάντηση, ενώ το θέμα έφθασε και στη Βουλή, μετά από επιστολή του κ. Γιάννη Σιάτρα στον Πρόεδρο της Βουλής και ερώτηση του τότε βουλευτή του Σύριζα κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, προς τον τότε Υπουργό των Οικονομικών. Δεν υπήρξε κάποια απάντηση.
Φέτος, θελήσαμε να εξετάσουμε τί έγινε στα επόμενα χρόνια και τί κατέγραψε η εταιρία στους επόμενους ισολογισμούς και εάν τελικά συμμορφώθηκε μετά και από ενδεχόμενες παρατηρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. (Σημειώνουμε ότι, στα τέλη του 2012, η ίδια περίπτωση είχε αποκαλυφθεί και στη Μεγ. Βρετανία, όπου η εταιρία επίσης ουδέποτε πλήρωσε φόρους. Τότε, είχε επέμβει το βρετανικό υπουργείο οικονομικών το οποίο υποχρέωσε την εταιρία να καταβάλει αναδρομικούς φόρους και να αλλάξει πρακτικές. Παράλληλα, φέτος τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι η Starbucks θα μεταφέρει την έδρα της στην Ευρώπη, από το Άμστερνταμ στο Λονδίνο).
Και μη μας πείτε "λαϊκιστές"! Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Τόσο σοβαρό που ήδη ασχολείται -και μάλιστα με επείγουσες διαδικασίες- ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καθώς και κυβερνήσεις δεκάδων (σοβαρών) κρατών, αφού, σ' αυτή την περίοδο των ισχνών αγελάδων, το θέμα είναι και σοβαρό από δημοσιονομικής απόψεως, αλλά και προκλητικό για τις κοινωνίες.
Κατά τη φετινή έρευνά μας δεν κατέστη δυνατό να βρούμε τους ισολογισμούς των χρήσεων που έληξαν στις 21/12/2012 και στις 31/12/2013. Τους ισολογισμούς (αποτελούν δημόσια έγγραφα) δε βρήκαμε ούτε στο site της εταιρίας, ούτε στο site της “Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ”, ούτε στοΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης), αλλά ούτε και στο ΦΕΚ. Και όμως, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας θα έπρεπε να υπάρχουν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Η δε εταιρία, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, αρνήθηκε να μας χορηγήσει τα στοιχεία αυτά.
Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η Starbucks (μέσω της αντιπροσώπου της) δεν κάνει κάτι το παράνομο. Απλά, εκμεταλλεύεται τις “τρύπες” της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που επιτρέπουν το “transer pricing” ανάμεσα στις χώρες (διεθνής πρακτική σύμφωνα με την οποία η εταιρία πραγματοποιεί -μη οικονομικά τεκμηριωμένες- τιμολογήσεις μεταξύ των θυγατρικών της σε διάφορες χώρες, έτσι ώστε τα κέρδη να καταλήξουν στη χώρα που έχει χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό φορολογικό συντελεστή). Το ίδιο ισχυρίζεται και η εταιρία. Το ίδιο θα ισχυρισθεί και ο Υπουργός των Οικονομικών εάν μας κάνει ποτέ την τιμή να ασχοληθεί με το ζήτημα.
Όμως, θα συστήναμε στον κ. Χαρδούβελη, πριν ισχυριστεί κάτι τέτοιο, να ρωτήσει για να μάθει πώς χειρίστηκε το ίδιο θέμα ο βρετανός ομόλογός του. Και επίσης, να κοιτάξει στα μάτια τον έλληνα άνεργο, την ελληνίδα πολύτεκνη μάνα, τον μισθωτό και τον ελεύθερο επαγγελματία. Και να ρίξει μια ματιά στα εκκαθαριστικά φορολογικά σημειώματα που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του. Και τότε να ξανασκεφθεί και την απάντησή του, αλλά και το τί σκοπεύει να κάνει ώστε να πάψουν κάποιες μεγάλες εταιρίες να προκαλούν την κοινωνία μας και να φέρονται στη χώρα μας σαν “μπανανία”.
Το άρθρο που δημοσιεύθηκε πέρυσι (στις 14 Απριλίου 2013):
Τα δέκα χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα γιορτάζει η Starbucks και με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του καταστήματός της στην οδό Κοραή 4, στις 17 Απριλίου, κερνάει όλους ένα “απολαυστικό tall Cappuccino ή Freddo”, όπως αναφέρει στις διαφημίσεις που κατέκλυσαν τον κυριακάτικο Τύπο.
Σπεύσατε στο κατάστημα της Κοραή 4 λοιπόν, για να εκμεταλλευθείτε την προσφορά! Αφού επί δέκα χρόνια η εταιρία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, τουλάχιστον ας μας προσφέρει έναν καφέ!
Δέκα χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα συμπληρώνει η Starbucks! (*). 244 εκατομμύρια ευρώ τζίρο για την περίοδο 2003-2011 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη ο ισολογισμός για το 2012), 174,2 εκατομμύρια μικτά κέρδη, αλλά ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος!
Ναι, σωστά το διαβάζετε! Από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, η εταιρία εμφανίζει ζημιές. Πόσες είναι η ζημιές στα χρόνια που λειτουργεί; Συνολικά έφθασαν στα 53,1 εκατομμύρια (για την περίοδο 2003-2011).
(Δείτε πίνακα με τα βασικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου)
Μα, καλά, αφού η δουλειά αυτή είναι ...ζημιογόνα, αφού επί 10 χρόνια τώρα δεν κατόρθωσαν να βγάλουν ούτε ένα ευρώ κέρδος, γιατί κάθονται στην Ελλάδα και λειτουργούν 36 καταστήματα;
Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να δώσει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου οι υπηρεσίες, το 2011, έλεγξαν -επί τέλους- τις διαχειριστικές χρήσεις έως και το 2008. Αλλά κατά τα φαινόμενα, τα βρήκαν όλα “εντάξει”, αφού -όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για το έτος 2011, δεν επιβλήθηκε κάποιος αναδρομικός φόρος.
Αν δε μπορέσει να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών, ή έως ότου απαντήσει αυτό (**), τότε μπορούμε απλά να κάνουμε υποθέσεις, στις οποίες οδηγούμαστε από την ανάγνωση άρθρων για τη ...θεάρεστη δράση της εταιρίας Starbucks στη Μεγάλη Βρετανία (δείτε σχετικό άρθρο). (Διαβάστε επίσης: Πώς φοροδιαφεύγουν Starbucks, Amazon, Google και άλλες πολυεθνικές,Νόμιμη φοροδιαφυγή πολυεθνικών και το αφιέρωμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters “Special Report: How Starbucks avoids UK taxes).
Δηλαδή, μας λένε τα άρθρα ότι, από το 1998 που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Βρετανία, η εταιρία Starbucks, έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών και πλήρωσε φόρους μόλις 8,6 εκατομμύρια και αυτά πιθανότατα κατά λάθος, επειδή ένας ελεγκτής δε δέχθηκε την αφαίρεση κάποιων ποσών που παρουσιάζονταν ως δαπάνες.
Και πού πάνε τα κέρδη; Μέσα από ένα σύνθετο μηχανισμό μεταβιβάσεων από τοπικό επίπεδο στην κεντρική διοίκηση, αλλά και μέσα από χρεώσεις για τέλη ευρεσιτεχνίας στην αμερικανική μητρική εταιρία και αγορές κόκκων καφέ από τη θυγατρική της στην Ολλανδία, ένα μεγάλο μέρος των κερδών της οδηγούνται στην Ολλανδία, όπου η φορολογία επί των επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη, ενώ ένα άλλο τμήμα των κερδών χάνεται σε χρεώσεις από θυγατρική της στην Ελβετία.
Βέβαια, θα υποστηρίξει κάποιος ότι, στην Ελλάδα, τα Starbucks λειτουργούνται από την “Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ”, στην οποία η αμερικανική Starbucks, έως το τέλος του 2012 συμμετείχε με 18% (ανεπιβεβαίωτη πληροφορία), ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο ανήκε στην Marinopoulos Holdings (με έδρα το Λουξεμβούργο) και στη Marinopoulos Coffee Participations με έδρα την Κύπρο (στα τέλη του 2012, η Starbucks πώλησε το ποσοστό της στη Marinopouls Holdins του Λουξεμβούργου). Και συνεπώς, δε μπορεί να εφαρμόζει εδώ τις πρακτικές που εφάρμοζε στη Μεγ. Βρετανία και ενδεχόμενα και σε άλλες χώρες.
Αυτό όμως θα πρέπει να το απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών... Το οποίο και ερωτούμε εάν μπήκε ποτέ στον κόπο να προβληματισθεί πώς μία εταιρία (παγκοσμίου μεγέθους) έρχεται στην Ελλάδα να πουλήσει καφέ και τελικά στα δέκα χρόνια που λειτουργεί δε μπόρεσε να βγάλει ούτε ένα ευρώ κέρδος; Προβληματίστηκε άραγε ποτέ; Ή, έστω και μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, έκανε κάποιον έκτακτο έλεγχο; Αναρωτήθηκε ποιός ήταν ο ρόλος της εταιρίας Starbucks - Marinopoulos SEE BV με έδρα την Ολλανδία;
Τα ΜΜΕ βοούν από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν διάφορες πολυεθνικές για να μην πληρώνουν κέρδη: τριγωνικές συναλλαγές, υπερτιμολογήσεις, αυξημένα roylties και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Γίνεται κάποιος έλεγχος στις εδώ θυγατρικές ή συνεργαζόμενες εταιρίες των πολυεθνικών;
Αλήθεια, όταν στο Υπουργείο Οικονομικών βλέπουν μία εταιρία να διάγει τον 5ο ή τον 6ο, ή τον ...10ο χρόνο λειτουργίας της, χωρίς να έχει βγάλει ποτέ ένα ευρώ κέρδος, προβληματίζονται; Στις περιπτώσεις αυτές δεν ανήκει μόνο η ελληνική Starbucks (Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ). Θα μπορούσαμε να κατονομάσουμε δεκάδες ακόμη εταιρίες που λειτουργούν χωρίς να μπορούν να εμφανίσουν ούτε ένα ευρώ κέρδος...
Γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι, στη Γαλλία, όταν μία εταιρία (ιδίως νέα) εμφανίσει ζημιά για 3 συνεχή χρόνια, τότε αυτόματα ελέγχεται εξονυχιστικά;
Δεν υποστηρίζουμε ότι έγινε κάτι “στραβό” με τη λειτουργία των Starbucks στην Ελλάδα. Όμως, μπορούμε να πάρουμε τέτοιες περιπτώσεις ως παραδείγματα, για να προβληματιζόμαστε; Και κυρίως, για να προβληματίζεται το Υπουργείο Οικονομικών; Εκτός εάν τελικά, εξαντλούν την ενεργητικότητά τους στο πώς θα φορολογήσουν και πώς θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες...
(*) Η Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ, η εταιρία που λειτουργεί στην Ελλάδα τα Καταστήματα Starbucks ιδρύθηκε στις 2/4/2002. Όμως, λειτούργησε τα καταστήματά της, από το 2003.
(**) Εντός της εβδομάδας, ο Σύλλογος θα υποβάλλει σχετικό ερώτημα προς τον Υπουργό των Οικονομικών, μέσω αναφοράς του προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
Συγχώνευση Starbucks - Επιτροπή Ανταγωνισμού - Απόφαση 557/VII/2012
Δείτε τους ισολογισμούς της Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ, για την περίοδο 2002-2011:
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2003a
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2003b
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2004
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2005a
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2005b
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2006
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2007
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2008
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2009
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2010
Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου