Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΗΠΑ: Μπλόκο στα ανώνυμα γενόσημα για τις ανεξέλεγκτες παρενέργειες


Ο σάλος για τα ανώνυμα, αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στις ΗΠΑ και υποχρεώνει τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να παρέμβει, θέτοντας νέο κανονιστικό πλαίσιο.
ΗΠΑ: Μπλόκο στα ανώνυμα γενόσημα για τις ανεξέλεγκτες παρενέργειες
Αφορμή οι περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι μετά την κατανάλωση επικίνδυνων γενόσημων που τους προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά με έκπληξη διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τραγική ιστορία της Κάρεν Μπάρτλετ, από το Νιου Χαμσάιρ. Η γυναίκα, μετά από έναν τραυματισμό στον ώμο, κατανάλωσε επικίνδυνο γενόσημο για τη θεραπεία της, με αποτέλεσμα να υποστεί φρικτές παρενέργειες: υπέστη εγκαύματα στο 65% του σώματός της και έμεινε παραμορφωμένη και σχεδόν τυφλή. Νοσηλεύτηκε επί τρεις μήνες στο νοσοκομείο και όταν πήρε εξιτήριο δεν ήταν πλέον σε θέση να εργαστεί.

Η γυναίκα κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας που παρήγαγε το σκεύασμα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε προειδοποίηση στο φυλλάδιο με τις παρενέργειες που συνόδευε το επικίνδυνο γενόσημο και διεκδικούσε αποζημίωση 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεσή της ως νόμω αβάσιμη.
Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, η Άντρεα Γκουαρίνο από τη Φλόριντα προσέφυγε κατά της διαβόητης Teva, γιατί μετά την κατανάλωση ανώνυμου γενόσημου παραγωγής της για γαστρεντερικά προβλήματα, ανέπτυξε επαναλαμβανόμενη, ανεξέλεγκτη σωματική κίνηση. Η γυναίκα κατηγορούσε την Teva, επειδή δεν προειδοποιούσε τους ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς για τις παρενέργειες που αποδείχτηκε στην πράξη ότι προκαλεί το επικίνδυνο σκεύασμά της. Και εδώ η υπόθεση απορρίφθηκε.
Οι ασθενείς βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι μπροστά στα ανώνυμα, επικίνδυνα γενόσημα ακόμα και ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Το νομικό «παράδοξο» εξηγείται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο στις ΗΠΑ, που ορίζει ότι τα γενόσημα σκευάσματα, με βάση τη βιοϊσοδυναμία, πρέπει να αναγράφουν τις ενδεχόμενες παρενέργειες του πρωτότυπου σκεύασματος.
Το γεγονός αυτό εγείρει θέματα ασφάλειας της δημόσιας υγείας, καθώς, όπως έχει αποδειχτεί σε πάμπολλες περιπτώσεις, τα ανώνυμα γενόσημα, που παρασκευάζονται στην Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες υπό αμφίβολες συνθήκες, παρουσιάζουν σημαντική διαφοροποίηση από τα πρωτότυπα φάρμακα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές φορές χρησιμοποιούν φτηνά έκδοχα, για να μειώνουν το κόστος παραγωγής, με τις ουσίες αυτές να μην έχουν περάσει από εργαστηριακούς ελέγχους σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντς. Αποτέλεσμα οι δεκάδες απρόβλεπτες παρενέργειες στην υγεία των ασθενών. Και αν αυτές οι περιπτώσεις είναι οι «συνηθισμένες», φανταστείτε τον κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη ζωή των ασθενών με τα νοθευμένα ανώνυμα γενόσημα, αυτά που περιείχαν θραύσματα γυαλιού (όπως της Ranbaxy) ή τα αντικαταθλιπτικά που προκαλούν τάσεις αυτοκτονίας (όπως της Teva).
Τώρα ο FDA ετοιμάζει νέους κανόνες για τα γενόσημα, σύμφωνα με τους οποίους οι φαρμακοβιομηχανίες γενόσημων θα υποχρεούνται να ανανεώνουν τις ετικέτες των σκευασμάτων τους με νέες παρενέργειες, που αποδείχτηκε ότι προκαλούν στους ασθενείς μετά την κυκλοφορία τους.
Ωστόσο, πρόκειται και πάλι για παρέμβαση εκ των υστέρων, αφού έχουν διαπιστωθεί οι νέες παρενέργειες από τους ίδιους τους ασθενείς! Η μόνη «παρηγοριά», είναι ότι θα ανοίξει νομικά ο δρόμος, για να διεκδικούν οι ασθενείς αποζημιώσεις, σε καμία όμως περίπτωση δεν γίνεται να υποκατασταθούν οι βλάβες που θα έχουν υποστεί στην υγεία τους από τα ανώνυμα, αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα και τις ανεξέλεγκτες παρενέργειές τους.
Ενόψει των ανωτέρω τόσο ανησυχητικών εξελίξεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όχι μόνο, πολλά ερωτήματα τίθενται πλέον σχετικά με την υγεία των ασθενών και στη χώρα μας, μετά τη νομοθέτηση της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας. Μόνη σίγουρη λύση εν τέλει για την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών, ώσπου να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να φανούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι η άμεση απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου που επέβαλε η τρόικα, ώστε οι ασθενείς να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη που κλονίστηκε με την είσοδο στην αγορά αμφιβόλου ποιότητας ασιατικών ανώνυμων γενόσημων, ενώ τόσα χρόνια εμπιστεύονται τα ελληνικά, ποιοτικά και επώνυμα σκευάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου