Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011


Τ. Χάμμαρμπεργκ: Κάποια ευρωπαϊκά ΜΜΕ αποτελούν φερέφωνα προπαγάνδας

Στον διτό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρεται, σε δημόσια παρέμβαση του ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ υποστηρίζοντας ότι, ναι μεν... διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η δύναμη τους χρησιμοποιείται, με καταχρηστικό τρόπο, σε βαθμό που απειλείται και η ίδια η λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένα ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε μεγάφωνα προπαγάνδας της εξουσίας και κάποια άλλα, εξαντλούν την δραστηριότητα τους στην διάδοση ξενοφοβικών μηνυμάτων κατά μειονοτήτων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τονίζει ιδιαίτερα ο επίτροπος.

Επικαλούμενος τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Βρετανία, ο επίτροπος επισημαίνει ότι μέσα από την ανεξέλεγκτη εμπορική φιλοδοξία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ στην Ευρώπη ενθαρρύνεται μία παράνομη και ανήθικη δραστηριότητα για τους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, τονίζει σ' αυτό το σημείο ο κ. Χάμμαρμπεργκ, μία τέτοια απερίσκεπτη και κατ' αυτόν τον τρόπο παρεμβατική δημοσιογραφία, προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης στην κοινή γνώμη ενώ, προσφέρει δικαιολογία στις κυβερνήσεις, να επιβάλλουν απαγορευτικές ρυθμίσεις στην λειτουργία των ΜΜΕ ή ακόμη και την λογοκρισία.

Ο επίτροπος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στην Ευρώπη, μέσω ενός συστήματος αυτορρύθμισης, που θα βασίζεται σ' έναν προσυμφωνημένο κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος δεν θα επιτρέπει, κατ' αρχήν, την καταχρηστική συμπεριφορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εναντίον φυσικών προσώπων ή κοινωνικών ομάδων.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν έχει ευοδωθεί, μέχρι στιγμής η προσπάθεια, για την οικοδόμηση ενός τέτοιου συστήματος αυτορρύθμισης και βλέπουμε σήμερα πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ ν' ανήκουν σε εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας ή σε ανώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουν ήδη νιώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, πολλές χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν δίνεται πλέον ζωτικός χώρος στην ερευνητική και ελεγκτική δημοσιογραφία, καταλήγει ο επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου