Πριν από 13 μήνες, ο Άλμπερτ Ριέρα ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ένα χρόνο μετά, οι «ερυθρόλευκοι» λίγο έλειψαν να βγάλουν και κέρδος! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα δεδομένα μιας ιστορίας γεμάτης αλήθειες και ψέματα!
Πώς γίνεται τα 25 εκατ. ευρώ να είναι στην ουσία κάτι λιγότερο από δέκα; Πώς γίνεται μια απλή καταγραφή της πραγματικότητας, που δέχτηκε περίπου 258 εχθρικά σχόλια, να αποδεικνύεται έναν χρόνο μετά αληθής; Ποια ήταν η αντίδραση που υπήρχε τότε; Γιατί το super deal του περασμένου Ιουλίου με την αγορά του Άλμπερτ Ριέρα από τη Λίβερπουλ εκλαμβάνεται σήμερα ως super deal με την πώλησή του; Το gazzetta.gr μετράει τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των τελευταίων δώδεκα μηνών.
1. Το... αναίσχυντο site!
Λαγνεία (η): η έντονη τάση, επιθυμία για σεξουαλικές απολαύσεις· φιληδονία.
Το σεξουαλικό κομμάτι μπορεί να μην ταιριάζει στην περίπτωση, ωστόσο η λατρεία για τον Άλμπερτ Ριέρα και οι ακραίες αντιδράσεις σε οτιδήποτε μπορούσε να διαφοροποιείται από την τυφλή υποταγή, δεν απέχουν πολύ από το αμάρτημα. Ο Ισπανός συμφώνησε στις 20 Ιουλίου, ήρθε στην Ελλάδα στις 22 του μήνα και παρουσιάστηκε την επομένη και διάλεξε κατευθείαν τον αριθμό «77», αναζητώντας τη σύνδεση με το κοινό.
Στις 24 του μήνα, στο gazzetta.gr αναρτάται το κείμενο με τίτλο «Ουφ, έφυγε ο Ριέρα» και στο σύνολο θα συγκεντρώσει 258 σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων εχθρικά προς τον συντάκτη και το site για την ιδέα της καταγραφής των σχολίων από το forum των οπαδών της Λίβερπουλ. «Ο Ριέρα πόνεσε πολύ τα πράσινα και «αντικειμενικά sites», έφτασε να είναι ο τίτλος-απάντηση στο θέμα από την εφημερίδα Γαύρος και αντί για κάποια προσωπική ανταπάντηση ένα χρόνο μετά, το τελευταίο σχόλιο ενός οπαδού της Λίβερπουλ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο εν λόγω θέμα, μπορεί να κάνει καλύτερη τη δουλειά.
«Είναι κάτι που λατρεύω στους Έλληνες και τους Τούρκους και το ότι είναι τόσο παθιασμένοι με τις ομάδες τους. Θα σε λατρέψουν στην αρχή σαν να είσαι δικός τους άνθρωπος, αλλά αν πας να τους ξεγελάσεις, θα σε κάψουν ζωντανό». Για την Ελλάδα δεν έπεσε και πολύ έξω... Μένει να δούμε τι θα συμβεί στην Τουρκία.
2. Ο οικονομικός... μύθος!
Απληστία (η): η ιδιότητα του άπληστου· η έντονη, ζωηρή, ακόρεστη επιθυμία για κάτι.
Απληστία των ανθρώπων του Ολυμπιακού, απληστία των Μέσων, απληστία του ποδοσφαιριστή (παραλίγο να χαλάσει η μεταγραφή λόγω των απαιτήσεών του), απληστία των Μέσων. Το γράψαμε δύο φορές, επειδή στην καμπούρα μας έγκειται η μεγαλύτερη απληστία. Να πουλήσουν νούμερα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προκειμένου να... ξεπουλήσουν φύλλα. Έξι πρωτοσέλιδα εφημερίδων προκαλούσαν ίλιγγο με τα νούμερα που χρησιμοποιούσαν για τη μεταγραφή. Ξεκινούσαν από τα 16 εκατ. ευρώ κι έφταναν στα 25 με τα λεγόμενα... ψιλά γράμματα να διαφεύγουν από την προσοχή των φιλάθλων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έμειναν να πιστεύουν πως τόσα πλήρωσε ο Ολυμπιακός για να τον αποκτήσει.
Το συνολικό ποσό που πλήρωσαν οι «ερυθρόλευκοι» για τον Άλμπερτ Ριέρα δεν ξεπερνά τα έξι εκατ. ευρώ. Στο συμφωνηθέν συμβόλαιο των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ (3.094.00 μαζί με την εφορία), πρέπει να προσθέσουμε πριμ 300 χιλιάδων ευρώ, τα οποία χάρη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος πήρε ο ποδοσφαιριστής. Η συμφωνία με τη Λίβερπουλ προέβλεπε 1.825.000 ευρώ το περασμένο καλοκαίρι και μια δεύτερη δόση τον Αύγουστο του 2011 έναντι 1.425.000 ευρώ. Το άθροισμα όλων των προαναφερθέντων ποσών ανέρχεται στα 6.644.00 ευρώ, κάτι παραπάνω απ’ όσο τον πουλάει σήμερα ο Ολυμπιακός στη Γαλατά Σαράι.
3. Οι φρούδες ελπίδες!
Αλαζονεία (η): η ιδιότητα και η συμπεριφορά του αλαζόνα· κομπορρημοσύνη, υπεροψία.
Το καλοκαίρι είναι όλα όμορφα. Και κυρίως τα λόγια των παικτών. Οι ενδείξεις για την πτωτική πορεία του Άλμπερτ Ριέρα στην καριέρα του υπήρχαν, ωστόσο είναι από τις λεπτομέρειες στις οποίες ουδείς θα δώσει σημασία τέτοιες στιγμές. Τα φύλλα υποδοχής είχαν εκτυπωθεί. «Έρχομαι να σας τρελάνω», «Πάρτι για Ριέρα», και άλλοι παρεμφερείς τίτλοι έμοιαζαν με το κόκκινο χαλί που θα στηνόταν αρκετές ώρες αργότερα για να υποδεχθεί τον Ισπανό μέσο. Κατά τη διάρκεια της 22ας Ιουλίου θα ανακοινωνόταν η ώρα άφιξης του Άλμπερτ Ριέρα και τα διόδια της Αττικής Οδού έμοιαζαν… δραχμούλες μπροστά στην επιθυμία του κόσμου. Το ακριβές μέγεθος του κόσμου θα ποικίλλει ανάλογα το Μέσο ή την εφημερίδα. Περίπου 2.000 με 3.000 οπαδοί του Ολυμπιακού θα βρεθούν στο αεροδρόμιο, προκειμένου να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη και ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών για τους «ερυθρόλευκους».
«Μαρινάκη και Σωκράτη, κάντε πιο μεγάλο το Καραϊσκάκη. Να ‘χει άπλα και αέρα, να χωράνε και τ’ αρχ... του Ριέρα», είναι ένα από τα συνθήματα που ήχησαν εκείνο το απόγευμα, με τον Ριέρα να χαμογελά αμήχανα και να προσπαθεί να αντιληφθεί τι τον είχε βρει! Δεν ήταν το ίδιο αμήχανος όταν είχε έρθει η ώρα για τις υποσχέσεις. «Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι δουλειά. Αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορώ να υποσχεθώ. Δουλειά από την αρχή μέχρι την τελευταία στιγμή που θα είμαι εδώ, αυτό είναι το σίγουρο. Παίζω αρκετά χρόνια, είμαι 28 χρόνων, έχω παίξει πολλά παιχνίδια και ξέρω ότι δεν μπορώ να πω πως θα παίξω έτσι η αλλιώς».
4. Τα πάνω-κάτω της χρονιάς!
Οκνηρία (η): έλλειψη ζωηρότητας και ενεργητικότητας· (πρβ. τεμπελιά).
Οι αριθμοί μπορούν να αποτελέσουν το πιο ισχυρό όπλο για έναν αθλητή. Μπορούν να είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός του. Για τον Άλμπερτ Ριέρα είναι θέμα πώς θα επιλέξει ο καθένας να δει και να συνδυάσει τους αριθμούς. Είκοσι οκτώ συμμετοχές, έξι ασίστ και έξι γκολ δεν είναι αμελητέα ποσότητα, σε μια ομάδα που θα ρολάρει καλά και θα βρίσκει κι άλλους πρωταγωνιστές. Ο Άλμπερτ Ριέρα έκανε ντεμπούτο στον Ολυμπιακό στις 28 Αυγούστου και το πρωί ήταν ενδεικτικό για τη... μέτρια μέρα. Ο Ισπανός αντικαταστάθηκε στο 72' της αναμέτρησης και ήταν σχεδόν ανύπαρκτος στον αγωνιστικό χώρο. Ο κόσμος περίμενε πώς και πώς να δει κάτι από το μεγάλο αστέρι του καλοκαιριού, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πρώτο γκολ που σημείωσε (σ.σ. απέναντι στην Κέρκυρα) ψηφίστηκε το καλύτερο εκείνης της αγωνιστικής. Ο Ριέρα θα συνεχίσει για ένα δίμηνο να μοιράζει ασίστ και να σκοράρει, ωστόσο μόνο ένα γκολ (απέναντι στον Άρη) θα είναι εκείνο που θα κάνει τη διαφορά.
Παράλληλα, υπάρχει η απουσία του από τα μεγάλα ματς, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Ενενήντα λεπτά με τον Παναθηναϊκό αναλώθηκαν σε κλοτσιές στον Λουκά Βύντρα, παρότι ετοιμαζόταν για μεγάλα πράγματα! «Φυσικά και έχω ένα γκολ για τον Παναθηναϊκό. Όλοι στην ομάδα περιμένουμε πώς και πώς αυτό το ματς. Το γκολ είναι στόχος μας κάθε εβδομάδα και βέβαια και σε αυτό το ματς. Στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους μας». Στα 90 λεπτά με τον ΠΑΟΚ θα περιοριστεί σε απλή παρουσία και με την ΑΕΚ στα 22 λεπτά θα γίνει αλλαγή λόγω τραυματισμού.
Οι τραυματισμοί του θα φέρουν στο προσκήνιο μια παλαιά ιστορία από την Αγγλία και τη θεραπεύτρια Μαριάννα Κοβάσεβιτς, τη στιγμή που οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν αρχίσει να υποψιάζονται τη δουλειά με τον Ισπανό και στον Ολυμπιακό να σκέφτονται το καλοκαίρι. Δύο γκολ απέναντι στον Πανσερραϊκό στην καλύτερή του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα και τρεις ασίστ μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος δεν αλλάζουν τη γνώμη των οπαδών των «ερυθρολεύκων», ειδικά από τη στιγμή που στα 87 λεπτά κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν προσφέρει το παραμικρό, ενώ ακόμα και στο 6-0 με την ΑΕΚ δεν κατόρθωσε να διακριθεί.
5. Το τελευταίο... χτύπημα!
Οργή (η): 1. πολύ έντονος θυμός.
Η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι ήρθε στη Νέα Σμύρνη. Ο Ολυμπιακός, σχεδόν πρωταθλητής, αντιμετώπιζε τον Πανιώνιο και ο Άλμπερτ Ριέρα που είχε ξεκινήσει καλά το παιχνίδι και ήταν από τους διακριθέντες, θα παρασυρθεί στο 73' της συνάντησης και εκνευρισμένος θα χτυπήσει εκτός φάσης τον Γιάννη Κοντοέ, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από τον αγώνα. Το λάθος του, πάντως, θα το αναγνωρίσει άμεσα και θα απολογηθεί, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την αποβολή μου από την ομάδα μου. Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιες ενέργειες και να αφήνω την ομάδα μου με δέκα παίκτες. Δεν μου αρέσει να συμβαίνει από κανέναν, πόσω μάλλον από μένα. Δεν θα ξανασυμβεί».
Θα κληθεί σε απολογία από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, όπου το θέμα θα λυθεί με ένα πρόστιμο, ενώ θα τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές από τη Super League, θα χάσει τα παιχνίδια με Εργοτέλη και ΠΑΟΚ και θα επιστρέψει στο ματς απέναντι στην ΑΕΚ.
6. Καλύτερα να κλοτσάς...
Λαιμαργία (η): η ιδιότητα και η συμπεριφορά του λαίμαργου, η διαρκής επιθυμία και απληστία.
Για τις εφημερίδες, ήταν ο εύκολος... transformer του φετινού καλοκαιριού. Ο μεταμορφωμένος παίκτης της προετοιμασίας, η εσωτερική μεταγραφή της επόμενης σεζόν, που πάντα χρησιμοποιείται όταν οι πραγματικές μεταγραφές έχουν κάποια μικρή καθυστέρηση! Τα δημοσιεύματα τον ήθελαν να «πετάει» στις προπονήσεις και να ετοιμάζεται για τη «χρονιά του». Ίσως και να ήταν έτσι. Ο Άλμπερτ Ριέρα είδε την ευκαιρία μπροστά του να διορθώσει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης χρονιάς και δεν την άφησε να πάει χαμένη. «Δεν ήταν εύκολο γιατί με τη Λίβερπουλ δεν συμμετείχα στα φιλικά επειδή περίμενα να υπογράψω στον Ολυμπιακό, είχα χάσει προπονήσεις και γενικά δεν είχα κάνει καλή προετοιμασία. Δεν ήμουν 100% έτοιμος. Φέτος όμως θα είμαι πολύ πιο έτοιμος και γνωρίζω ότι θα είμαι καλύτερος και όλοι μαζί θα κάνουμε την ομάδα πιο ποιοτική».
Η υπόσχεσή του για καλύτερη χρονιά και μεγαλύτερη ετοιμότητα ήρθε να ανατραπεί στις 18 Αυγούστου, όταν και πάλι υπέστη μυϊκό τραυματισμό και συγκεκριμένα θλάση, την οποία δεν έχει ξεπεράσει ακόμα. Η λαιμαργία, όμως, εκφράστηκε στην ερώτηση για τον στόχο του Ολυμπιακού. «Φέτος θα προσπαθήσουμε για ακόμη μεγαλύτερη διαφορά (γέλια)».
7. Το τέλος...
Ζηλοφθονία (η): εμπαθής ζήλια, που φτάνει ως το φθόνο και το μίσος· ζήλια και φθόνος.
Αμάρτημα για το οποίο πιθανόν και πάλι να κατηγορηθεί η ιστοσελίδα. Στα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής υπήρχαν αναφορές για τη δυσαρέσκεια του Ερνέστο Βαλβέρδε προς τον Άλμπερτ Ριέρα, υπάρχουν άρθρα για τους λόγους που κερδίζει ο Ολυμπιακός από την επικείμενη πώλησή του και ενδεχομένως εκείνα που ακολουθούν την πώλησή του να μιλούν πιο ξεκάθαρα για το μεγάλο κόλπο των «ερυθρολεύκων». Κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η αναλογία έσοδα-έξοδα ισοσκελίζεται με την πώληση στη Γαλατά Σαράι και ο Ολυμπιακός κατάφερε σε έναν χρόνο να ανεβάσει την αξία του Άλμπερτ Ριέρα, έστω κι αν το αγγλικό πρωτάθλημα είναι σκάλες ανώτερο από το ελληνικό. Οι «ερυθρόλευκοι» θα εισπράξουν σχεδόν όσα ξόδεψαν πέρυσι για τον Ριέρα και σχεδόν όσα θα έπρεπε να πληρώσουν και φέτος, χωρίς να έχουν δεδομένα κέρδη στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Mr. 25 εκατομμύρια ευρώ, όπως παρουσιαζόταν πέρυσι, φεύγει από την Ελλάδα με πραγματικά νούμερα πλέον και σε πιο ρεαλιστική βάση. Αν τα δεδομένα ήταν έτσι έναν χρόνο πριν, τότε ίσως εκείνα που παρουσιάζονται ως αμαρτήματα, να ήταν... πταίσματα!
1. Το... αναίσχυντο site!
Λαγνεία (η): η έντονη τάση, επιθυμία για σεξουαλικές απολαύσεις· φιληδονία.
Το σεξουαλικό κομμάτι μπορεί να μην ταιριάζει στην περίπτωση, ωστόσο η λατρεία για τον Άλμπερτ Ριέρα και οι ακραίες αντιδράσεις σε οτιδήποτε μπορούσε να διαφοροποιείται από την τυφλή υποταγή, δεν απέχουν πολύ από το αμάρτημα. Ο Ισπανός συμφώνησε στις 20 Ιουλίου, ήρθε στην Ελλάδα στις 22 του μήνα και παρουσιάστηκε την επομένη και διάλεξε κατευθείαν τον αριθμό «77», αναζητώντας τη σύνδεση με το κοινό.
Στις 24 του μήνα, στο gazzetta.gr αναρτάται το κείμενο με τίτλο «Ουφ, έφυγε ο Ριέρα» και στο σύνολο θα συγκεντρώσει 258 σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων εχθρικά προς τον συντάκτη και το site για την ιδέα της καταγραφής των σχολίων από το forum των οπαδών της Λίβερπουλ. «Ο Ριέρα πόνεσε πολύ τα πράσινα και «αντικειμενικά sites», έφτασε να είναι ο τίτλος-απάντηση στο θέμα από την εφημερίδα Γαύρος και αντί για κάποια προσωπική ανταπάντηση ένα χρόνο μετά, το τελευταίο σχόλιο ενός οπαδού της Λίβερπουλ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο εν λόγω θέμα, μπορεί να κάνει καλύτερη τη δουλειά.
«Είναι κάτι που λατρεύω στους Έλληνες και τους Τούρκους και το ότι είναι τόσο παθιασμένοι με τις ομάδες τους. Θα σε λατρέψουν στην αρχή σαν να είσαι δικός τους άνθρωπος, αλλά αν πας να τους ξεγελάσεις, θα σε κάψουν ζωντανό». Για την Ελλάδα δεν έπεσε και πολύ έξω... Μένει να δούμε τι θα συμβεί στην Τουρκία.
2. Ο οικονομικός... μύθος!
Απληστία (η): η ιδιότητα του άπληστου· η έντονη, ζωηρή, ακόρεστη επιθυμία για κάτι.
Απληστία των ανθρώπων του Ολυμπιακού, απληστία των Μέσων, απληστία του ποδοσφαιριστή (παραλίγο να χαλάσει η μεταγραφή λόγω των απαιτήσεών του), απληστία των Μέσων. Το γράψαμε δύο φορές, επειδή στην καμπούρα μας έγκειται η μεγαλύτερη απληστία. Να πουλήσουν νούμερα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προκειμένου να... ξεπουλήσουν φύλλα. Έξι πρωτοσέλιδα εφημερίδων προκαλούσαν ίλιγγο με τα νούμερα που χρησιμοποιούσαν για τη μεταγραφή. Ξεκινούσαν από τα 16 εκατ. ευρώ κι έφταναν στα 25 με τα λεγόμενα... ψιλά γράμματα να διαφεύγουν από την προσοχή των φιλάθλων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έμειναν να πιστεύουν πως τόσα πλήρωσε ο Ολυμπιακός για να τον αποκτήσει.
Το συνολικό ποσό που πλήρωσαν οι «ερυθρόλευκοι» για τον Άλμπερτ Ριέρα δεν ξεπερνά τα έξι εκατ. ευρώ. Στο συμφωνηθέν συμβόλαιο των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ (3.094.00 μαζί με την εφορία), πρέπει να προσθέσουμε πριμ 300 χιλιάδων ευρώ, τα οποία χάρη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος πήρε ο ποδοσφαιριστής. Η συμφωνία με τη Λίβερπουλ προέβλεπε 1.825.000 ευρώ το περασμένο καλοκαίρι και μια δεύτερη δόση τον Αύγουστο του 2011 έναντι 1.425.000 ευρώ. Το άθροισμα όλων των προαναφερθέντων ποσών ανέρχεται στα 6.644.00 ευρώ, κάτι παραπάνω απ’ όσο τον πουλάει σήμερα ο Ολυμπιακός στη Γαλατά Σαράι.
3. Οι φρούδες ελπίδες!
Αλαζονεία (η): η ιδιότητα και η συμπεριφορά του αλαζόνα· κομπορρημοσύνη, υπεροψία.
Το καλοκαίρι είναι όλα όμορφα. Και κυρίως τα λόγια των παικτών. Οι ενδείξεις για την πτωτική πορεία του Άλμπερτ Ριέρα στην καριέρα του υπήρχαν, ωστόσο είναι από τις λεπτομέρειες στις οποίες ουδείς θα δώσει σημασία τέτοιες στιγμές. Τα φύλλα υποδοχής είχαν εκτυπωθεί. «Έρχομαι να σας τρελάνω», «Πάρτι για Ριέρα», και άλλοι παρεμφερείς τίτλοι έμοιαζαν με το κόκκινο χαλί που θα στηνόταν αρκετές ώρες αργότερα για να υποδεχθεί τον Ισπανό μέσο. Κατά τη διάρκεια της 22ας Ιουλίου θα ανακοινωνόταν η ώρα άφιξης του Άλμπερτ Ριέρα και τα διόδια της Αττικής Οδού έμοιαζαν… δραχμούλες μπροστά στην επιθυμία του κόσμου. Το ακριβές μέγεθος του κόσμου θα ποικίλλει ανάλογα το Μέσο ή την εφημερίδα. Περίπου 2.000 με 3.000 οπαδοί του Ολυμπιακού θα βρεθούν στο αεροδρόμιο, προκειμένου να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη και ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών για τους «ερυθρόλευκους».
«Μαρινάκη και Σωκράτη, κάντε πιο μεγάλο το Καραϊσκάκη. Να ‘χει άπλα και αέρα, να χωράνε και τ’ αρχ... του Ριέρα», είναι ένα από τα συνθήματα που ήχησαν εκείνο το απόγευμα, με τον Ριέρα να χαμογελά αμήχανα και να προσπαθεί να αντιληφθεί τι τον είχε βρει! Δεν ήταν το ίδιο αμήχανος όταν είχε έρθει η ώρα για τις υποσχέσεις. «Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι δουλειά. Αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορώ να υποσχεθώ. Δουλειά από την αρχή μέχρι την τελευταία στιγμή που θα είμαι εδώ, αυτό είναι το σίγουρο. Παίζω αρκετά χρόνια, είμαι 28 χρόνων, έχω παίξει πολλά παιχνίδια και ξέρω ότι δεν μπορώ να πω πως θα παίξω έτσι η αλλιώς».
4. Τα πάνω-κάτω της χρονιάς!
Οκνηρία (η): έλλειψη ζωηρότητας και ενεργητικότητας· (πρβ. τεμπελιά).
Οι αριθμοί μπορούν να αποτελέσουν το πιο ισχυρό όπλο για έναν αθλητή. Μπορούν να είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός του. Για τον Άλμπερτ Ριέρα είναι θέμα πώς θα επιλέξει ο καθένας να δει και να συνδυάσει τους αριθμούς. Είκοσι οκτώ συμμετοχές, έξι ασίστ και έξι γκολ δεν είναι αμελητέα ποσότητα, σε μια ομάδα που θα ρολάρει καλά και θα βρίσκει κι άλλους πρωταγωνιστές. Ο Άλμπερτ Ριέρα έκανε ντεμπούτο στον Ολυμπιακό στις 28 Αυγούστου και το πρωί ήταν ενδεικτικό για τη... μέτρια μέρα. Ο Ισπανός αντικαταστάθηκε στο 72' της αναμέτρησης και ήταν σχεδόν ανύπαρκτος στον αγωνιστικό χώρο. Ο κόσμος περίμενε πώς και πώς να δει κάτι από το μεγάλο αστέρι του καλοκαιριού, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πρώτο γκολ που σημείωσε (σ.σ. απέναντι στην Κέρκυρα) ψηφίστηκε το καλύτερο εκείνης της αγωνιστικής. Ο Ριέρα θα συνεχίσει για ένα δίμηνο να μοιράζει ασίστ και να σκοράρει, ωστόσο μόνο ένα γκολ (απέναντι στον Άρη) θα είναι εκείνο που θα κάνει τη διαφορά.
Παράλληλα, υπάρχει η απουσία του από τα μεγάλα ματς, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Ενενήντα λεπτά με τον Παναθηναϊκό αναλώθηκαν σε κλοτσιές στον Λουκά Βύντρα, παρότι ετοιμαζόταν για μεγάλα πράγματα! «Φυσικά και έχω ένα γκολ για τον Παναθηναϊκό. Όλοι στην ομάδα περιμένουμε πώς και πώς αυτό το ματς. Το γκολ είναι στόχος μας κάθε εβδομάδα και βέβαια και σε αυτό το ματς. Στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους μας». Στα 90 λεπτά με τον ΠΑΟΚ θα περιοριστεί σε απλή παρουσία και με την ΑΕΚ στα 22 λεπτά θα γίνει αλλαγή λόγω τραυματισμού.
Οι τραυματισμοί του θα φέρουν στο προσκήνιο μια παλαιά ιστορία από την Αγγλία και τη θεραπεύτρια Μαριάννα Κοβάσεβιτς, τη στιγμή που οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν αρχίσει να υποψιάζονται τη δουλειά με τον Ισπανό και στον Ολυμπιακό να σκέφτονται το καλοκαίρι. Δύο γκολ απέναντι στον Πανσερραϊκό στην καλύτερή του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα και τρεις ασίστ μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος δεν αλλάζουν τη γνώμη των οπαδών των «ερυθρολεύκων», ειδικά από τη στιγμή που στα 87 λεπτά κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν προσφέρει το παραμικρό, ενώ ακόμα και στο 6-0 με την ΑΕΚ δεν κατόρθωσε να διακριθεί.
5. Το τελευταίο... χτύπημα!
Οργή (η): 1. πολύ έντονος θυμός.
Η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι ήρθε στη Νέα Σμύρνη. Ο Ολυμπιακός, σχεδόν πρωταθλητής, αντιμετώπιζε τον Πανιώνιο και ο Άλμπερτ Ριέρα που είχε ξεκινήσει καλά το παιχνίδι και ήταν από τους διακριθέντες, θα παρασυρθεί στο 73' της συνάντησης και εκνευρισμένος θα χτυπήσει εκτός φάσης τον Γιάννη Κοντοέ, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από τον αγώνα. Το λάθος του, πάντως, θα το αναγνωρίσει άμεσα και θα απολογηθεί, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την αποβολή μου από την ομάδα μου. Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιες ενέργειες και να αφήνω την ομάδα μου με δέκα παίκτες. Δεν μου αρέσει να συμβαίνει από κανέναν, πόσω μάλλον από μένα. Δεν θα ξανασυμβεί».
Θα κληθεί σε απολογία από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, όπου το θέμα θα λυθεί με ένα πρόστιμο, ενώ θα τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές από τη Super League, θα χάσει τα παιχνίδια με Εργοτέλη και ΠΑΟΚ και θα επιστρέψει στο ματς απέναντι στην ΑΕΚ.
6. Καλύτερα να κλοτσάς...
Λαιμαργία (η): η ιδιότητα και η συμπεριφορά του λαίμαργου, η διαρκής επιθυμία και απληστία.
Για τις εφημερίδες, ήταν ο εύκολος... transformer του φετινού καλοκαιριού. Ο μεταμορφωμένος παίκτης της προετοιμασίας, η εσωτερική μεταγραφή της επόμενης σεζόν, που πάντα χρησιμοποιείται όταν οι πραγματικές μεταγραφές έχουν κάποια μικρή καθυστέρηση! Τα δημοσιεύματα τον ήθελαν να «πετάει» στις προπονήσεις και να ετοιμάζεται για τη «χρονιά του». Ίσως και να ήταν έτσι. Ο Άλμπερτ Ριέρα είδε την ευκαιρία μπροστά του να διορθώσει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης χρονιάς και δεν την άφησε να πάει χαμένη. «Δεν ήταν εύκολο γιατί με τη Λίβερπουλ δεν συμμετείχα στα φιλικά επειδή περίμενα να υπογράψω στον Ολυμπιακό, είχα χάσει προπονήσεις και γενικά δεν είχα κάνει καλή προετοιμασία. Δεν ήμουν 100% έτοιμος. Φέτος όμως θα είμαι πολύ πιο έτοιμος και γνωρίζω ότι θα είμαι καλύτερος και όλοι μαζί θα κάνουμε την ομάδα πιο ποιοτική».
Η υπόσχεσή του για καλύτερη χρονιά και μεγαλύτερη ετοιμότητα ήρθε να ανατραπεί στις 18 Αυγούστου, όταν και πάλι υπέστη μυϊκό τραυματισμό και συγκεκριμένα θλάση, την οποία δεν έχει ξεπεράσει ακόμα. Η λαιμαργία, όμως, εκφράστηκε στην ερώτηση για τον στόχο του Ολυμπιακού. «Φέτος θα προσπαθήσουμε για ακόμη μεγαλύτερη διαφορά (γέλια)».
7. Το τέλος...
Ζηλοφθονία (η): εμπαθής ζήλια, που φτάνει ως το φθόνο και το μίσος· ζήλια και φθόνος.
Αμάρτημα για το οποίο πιθανόν και πάλι να κατηγορηθεί η ιστοσελίδα. Στα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής υπήρχαν αναφορές για τη δυσαρέσκεια του Ερνέστο Βαλβέρδε προς τον Άλμπερτ Ριέρα, υπάρχουν άρθρα για τους λόγους που κερδίζει ο Ολυμπιακός από την επικείμενη πώλησή του και ενδεχομένως εκείνα που ακολουθούν την πώλησή του να μιλούν πιο ξεκάθαρα για το μεγάλο κόλπο των «ερυθρολεύκων». Κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η αναλογία έσοδα-έξοδα ισοσκελίζεται με την πώληση στη Γαλατά Σαράι και ο Ολυμπιακός κατάφερε σε έναν χρόνο να ανεβάσει την αξία του Άλμπερτ Ριέρα, έστω κι αν το αγγλικό πρωτάθλημα είναι σκάλες ανώτερο από το ελληνικό. Οι «ερυθρόλευκοι» θα εισπράξουν σχεδόν όσα ξόδεψαν πέρυσι για τον Ριέρα και σχεδόν όσα θα έπρεπε να πληρώσουν και φέτος, χωρίς να έχουν δεδομένα κέρδη στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Mr. 25 εκατομμύρια ευρώ, όπως παρουσιαζόταν πέρυσι, φεύγει από την Ελλάδα με πραγματικά νούμερα πλέον και σε πιο ρεαλιστική βάση. Αν τα δεδομένα ήταν έτσι έναν χρόνο πριν, τότε ίσως εκείνα που παρουσιάζονται ως αμαρτήματα, να ήταν... πταίσματα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου