Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τετοιο εκτακτο ταξιδι σιγουρα δεν αφορουσε συζητησεις για την προστασια των αρχαιων.Μας περνανε εντελως ηλιθιους !!

ΔΕΥΤΈΡΑ, 18 ΙΟΥΛΊΟΥ 2011

Η Χίλαρυ “έβαλε” τις ΗΠΑ στα κοιτάσματα της περιοχής


Σε υπόθεση στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εξελίχθηκε η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, η οποία στις δηλώσεις της απέφυγε δημόσιες αναφορές στα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα εξωτερικής πολιτικής και έριξε όλο το βάρος της στην υπεράσπιση του Μνημονίου….
…Όσον αφορά στον σκληρό πυρήνα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής η αμερικανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά ζητήματα, εξ ου και την κυρία Κλίντον συνόδευε, και ήταν παρών στις συνομιλίες, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ. Στις συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και με τον πρωθυπουργό, έγινε συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική στην περιοχή, υπό το φως των νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί επέμειναν στη σημασία του «νότιου διαδρόμου» εφοδιασμού της Ευρώπης, έχοντας βεβαίως υπ’ όψιν τους τον μετριασμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Τούτου δοθέντος, έγινε εκτενής συζήτηση για τους αγωγούς, με την αμερικανική πλευρά να στηρίζει τον αγωγό ITGI και να μη βλέπει με καλό μάτι τις όποιες συζητήσεις για ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου ή πετρελαίου (South Stream, Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη). Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής, σε μία περίοδο ανακατατάξεων στον ευρύτερο δακτύλιο της Ανατολικής Μεσογείου, καταδεικνύει πόσο ζωτικής σημασίας είναι για την Ελλάδα ο καθορισμός της ΑΟΖ. Ενδιαφέρον έδειξαν οι Αμερικανοί για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επ’ αυτού συμφωνήθηκε να υπάρξουν περαιτέρω επαφές μεταξύ αρμοδίων των δύο πλευρών για αμοιβαία ενημέρωση επί των προοπτικών που υπάρχουν.

Τα ελληνοτουρκικά συζητήθηκαν χωρίς όμως η ελληνική πλευρά να επιμένει στο θέμα των παραβιάσεων και παραβάσεων από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, ενώ εκτενέστερη ήταν η συζήτηση για το Κυπριακό. Οι Έλληνες συνομιλητές της επισήμαναν στην κυρία Κλίντον ότι όσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερόγλου θέτει θέμα δύο κρατών, οι συνομιλίες δεν μπορούν να προχωρήσουν και της εξήγησαν ότι η βούληση για λύση του Δημήτρη Χριστόφια δεν βρίσκει ανταπόκριση. Σημειώνεται ότι από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ πριν την έλευσή της στην Αθήνα τόνισε ότι «θέλουμε μια ομοσπονδία με δύο κοινότητες και δύο ζώνες», δήλωση που ικανοποίησε την Αθήνα, πρόσθεσε όμως ότι τη λύση αυτή «θα τη θέλαμε το συντομότερο δυνατό», αναφορά που ερμηνεύθηκε ως υιοθέτηση των πιέσεων για χρονοδιάγραμμα. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τον χειρισμό της υπόθεσης του στολίσκου για τη Γάζα.

—-Η κυρία Κλίντον συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.


Λάμπρος Καλαρρύτης για τον “Ελεύθερο Τύπο” 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου